Beantwoording vragen lid Aptroot over aanbestedingen van de NCDO

Graag bied ik u hierbij, mede namens de de minister van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Aptroot over aanbestedingen van de NCDO. Deze vragen werden ingezonden op 24 oktober 2007 met kenmerk 20780336.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ont wikkelingssamenwerking op vragen van het lid Aptroot (VVD) over aanbestedingen van de NCDO.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het artikel over NCDO en Europese aanbestedingen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Onderschrijft u de mening van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van een aantal aanbestedingsdeskundigen dat NCDO aanbestedingsplichtig is?

Antwoord
Ja. De kwalificatie of de NCDO wel of geen aanbestedende dienst is, en dus aanbestedingsplichtig, kan worden bepaald aan de hand van de criteria in het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao). Daarin staat dat een aanbestedende dienst is de staat, een provincie, een gemeente, een waterschap, een publiekrechtelijke instelling of een samenwerkingsverband van deze overheden of publiekrechtelijke instellingen. Er gelden drie voorwaarden om te kwalificeren als publiekrechtelijke instelling:

1. het moet gaan om een instelling die is opgericht met het specifieke doel te voorzien in behoeften van algemeen belang, niet zijnde van industriële of commerciële aard;
2. de instelling moet rechtspersoonlijkheid hebben en
3. er moet sprake zijn van een overwegende overheidsinvloed (onder andere doordat de activiteiten van de instelling in hoofdzaak worden gefinancierd door een aanbestedende dienst).

Naar mijn mening is de NCDO te kwalificeren als publiekrechtelijke instelling (de NCDO wordt voor meer dan 50% gesubsidieerd door BZ) en is zodoende aanbestedingsplichtig.

Vraag 3
Bent u het eens met de hoogleraren Jan-Michiel Hebly (Universiteit Leiden) en Jan Telgen (Universiteit Twente) dat NCDO de opdrachten voor de organisatie van de Nacht van de VN en de verkiezing van de Jongerenvertegenwoordiger van de VN ongeoorloofd gesplitst heeft?

Antwoord
In de aanbestedingsrichtlijnen wordt vermeld dat aanbestedende diensten opdrachten niet mogen splitsen met het doel de werking van de aanbestedingsrichtlijnen te omzeilen (art. 9 lid 3 van richtlijn 2004/18/EG). De vrijheid van aanbestedende diensten om opdrachten te splitsen wordt met deze bepaling beperkt. Splitsing kan niet zodra opdrachten onlosmakelijk met elkaar verbonden onderdelen zijn.

Of splitsing van opdrachten in dit specifieke geval geoorloofd is, moet beoordeeld worden op basis van alle feiten rondom de door NCDO verstrekte opdrachten. Het oordeel of NCDO in deze de aanbestedingsregels niet heeft nageleefd is daarbij aan de rechter.

Vraag 4
Bent u van plan nader onderzoek te doen naar de werkwijze van NCDO op grond van de uitkomsten van het onderzoek van Dagblad de Pers?

Antwoord
Nee. Als subsidieverstrekker houdt het ministerie van Buitenlandse Zaken

toezicht op de naleving van de subsidievoorschriften o.a. via reguliere

overleggen. Het ministerie zal in het regulier overleg met NCDO deze zaak aan de orde stellen. Overigens heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken begin oktober 2007 tijdens eenzelfde overleg met NCDO in algemene zin aan de orde gesteld dat NCDO mogelijk aanbestedingsplichtig is.

Vraag 5
Welke maatregelen neemt u om ontduiking van de aanbestedingsregels te v oorkomen?

Antwoord
De maatregelen die het kabinet voornemens is te nemen om te komen tot verdere verbetering van de naleving van de aanbestedingsregels heeft de voorgaande Minister van Economische Zaken tijdens de behandeling van de Aanbestedingswet uitvoerig besproken met uw Kamer. Ook recent is uw Kamer door de Ministers van Economische Zaken en Financiën geïnformeerd over de maatregelen ter verbetering van de naleving (Kamerstuk 2007-2008, 30501 nr. 17). Graag verwijs ik u hiernaar.

Vraag 6
Hoe is het mogelijk dat na de aanbestedingsfouten bij het Akkoord van Schokland nu weer aanbestedingsfouten zijn gemaakt?

Antwoord
Er is geen verband tussen zogenoemde ‘aanbestedingsfouten’ bij het evenement betreffende het Akkoord van Schokland en de hier besproken aanbestedingsplicht voor de NCDO bij het organiseren van haar evenementen. Eventuele tekortkomingen in de naleving van aanbestedingsregels door de NCDO komen voor haar eigen rekening.

Vraag 7
Welke consequenties trekt u uit het weer in de fout gaan met betrekking tot aanbestedingen?

Antwoord
Het gaat hier niet om een activiteit van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar om een activiteit van een organisatie die subsidie ontvangt. Zoals gezegd is de NCDO als aanbestedende dienst zelf verantwoordelijk voor het naleven van de voor haar toepasselijke regelgeving.

1) Dagblad De Pers, 22 oktober 2007

Toelichting:Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Gesthuizen (SP), ingezonden 24 oktober 2007 (vraagnummer 2070803350)