Beantwoording vragen lid Boekestijn over de bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/DAC)

Graag bied ik u hierbij, mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over de bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/DAC). Deze vragen werden ingezonden op 12 maart 2007 met kenmerk 2060709140.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mede namens de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Vraag 1

Is het u bekend dat op 3 en 4 april 2007 een bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD-DAC High Level Meeting) plaatsvindt?

Antwoord

Ja.

Is het u tevens bekend dat hier de discussie over de verruiming van de Official Development Assistance (ODA-criteria) heropend zal worden?

Antwoord

Tijdens de jaarlijkse ministeriële bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de OESO (OESO/DAC-HLM) zal de discussie worden gevoerd over de vraag of het debat over de verruiming van de OESO/DAC-richtlijnen voor de ODA-definitie inzake vrede en veiligheid heropend zal worden.

Vraag 2
Deelt u het standpunt dat u deze kans niet voorbij mag laten gaan om de ODA-criteria zodanig te verruimen dat veiligheidsgerelateerde uitgaven eronder vallen, waardoor ook de aanzienlijke financiële problematiek bij Defensie kan worden verlicht? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zult u concreet als standpunt namens de Regering tijdens de aanstaande High Level Meeting naar voren brengen?

Antwoord

De Regering is van mening dat het voeren van de discussie over de verruiming van de ODA-criteria niet de beste manier is om de bestaande problematiek inzake de financiering van activiteiten op het snijvlak van vrede, veiligheid en ontwikkeling aan de orde te stellen. Er zou binnen de OESO/DAC een bredere discussie moeten worden gevoerd over de beleidsmatige implicaties van de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling, inclusief instrumenten, financiering, harmonisatie en coherentie. Hier zullen niet-ODA middelen ook deel van moeten uitmaken. Derhalve zal ik tijdens de aanstaande HLM op 3 en 4 april 2007 namens de Nederlandse regering inzetten op de start van een bredere discussie over de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling in OESO/DAC-verband. Het Conflict, Peace and Development Co-operation Network (CPDC) van de OESO is een geschikt forum om een dergelijke discussie te voeren.

Vraag 3
Wilt u deze vragen voor 15 maart 2007 beantwoorden?

Antwoord

Beantwoording vóór 15 maart bleek helaas niet mogelijk.