Beantwoording vragen lid Ormel over de veroordeling van een bioloog in Brazilië

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel over de veroordeling van een bioloog in Brazilië. Deze vragen werden ingezonden op 5 juli 2007 met kenmerk 2060720140.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Verburg, op vragen van het lid Ormel (CDA) over de veroordeling van een bioloog in Brazilië.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de veroordeling in Brazilië tot 14 jaar cel van de van oorsprong Nederlandse bioloog van Roosmalen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u van plan gezien de internationale reputatie van deze bioloog als ontdekker van onder andere twintig nieuwe soorten primaten, het belang van zijn werk voor het onderzoek naar de biodiversiteit onder de aandacht van de Braziliaanse autoriteiten brengen?

Antwoord
Zoals gesteld in mijn antwoord van 9 juli jl. op eerdere vragen van het lid Thiemes over de detentie van de heer Van Roosmalen (kenmerk DWH/ZM-498/07) is de Nederlandse regering bereid op politiek niveau aandacht te vragen voor deze zaak, daarbij benadrukkend dat Nederland zich op generlei wijze wil mengen in de rechtsgang.

Vraag 3
Bent u van plan op enigerlei wijze hulp te bieden indien de heer van Roosmalen besluit in hoger beroep te gaan?

Antwoord
Zoals gesteld in mijn brief van 9 juli jl. maakt het feit dat de heer Van Roosmalen niet langer de Nederlandse nationaliteit bezit, het op grond van het internationale recht onmogelijk voor de Nederlandse regering om consulaire bijstand aan hem te verlenen.

Vraag 4
Bent u bereid om in overleg te treden met de Braziliaanse autoriteiten om de heer van Roosmalen zijn straf uit te laten zitten in Nederland?

Antwoord
Gezien het feit dat de heer Van Roosmalen niet de Nederlandse nationaliteit bezit staat deze mogelijkheid niet voor hem open.