Beantwoording vragen lid Peters over een speciale gezant in Afghanistan

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over een speciale gezant voor Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 5 oktober 2007 met kenmerk 2070801460.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, en de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over een speciale gezant voor Afghanistan.

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte dat de Canadese regering in de persoon van de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Bernier de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft opgeroepen een speciale gezant voor Afghanistan te benoemen om meer vooruitgang te boeken bij de internationale vredesinspanningen in Afghanistan? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat een speciale gezant een belangrijke rol kan vervullen? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Bent u bereid de oproep van Canada te ondersteunen en zelf ook actief te pleiten voor een speciale gezant voor Afghanistan? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4

Wat vindt u van de eerdere suggestie van Canada dat de gezant zou moeten optreden als Tony Blair, die als speciaal gezant van het Kwartet een oplossing probeert te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen?

Antwoord

De regering staat in beginsel positief tegenover het voorstel om een speciale coördinator voor Afghanistan in te stellen. Deze gezant zou zich dienen toe te leggen op verbreding en versterking van de internationale inzet voor Afghanistan. Voorkomen dient te worden dat deze gezant de positie van de speciale VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan in Kabul ondergraaft. Ook dient voorop te staan dat president Karzai en de Afghaanse regering de eerst verantwoordelijken zijn voor de ontwikkelingen in Afghanistan.

Het is in de eerste plaats van belang dat de VN en de Afghaanse regering nader overleggen over de precieze modus operandi van de (eventuele) functionaris. Nederland heeft bij verschillende gelegenheden zijn visie hierover uitgedragen, conform het hierboven geschetste.

1) ANP, 3 oktober 2007