Beantwoording vragen lid Peters over hiv/aids genezingssessies door president Jammeh van Gambia

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over hiv/aids genezingssessies door president Jammeh van Gambia en de gevolgen hiervan voor preventieve campagnes. Deze vragen werden ingezonden op 14 februari 2007 met kenmerk 2060707550.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoord van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Peters (Groen Links) over hiv/aids genezingssessies door president Jammeh van Gambia en de gevolgen hiervan voor preventieve campagnes.

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte dat president Yahya Jammeh van Gambia sinds 18 januari 2007 HIV/Aids-patiënten publiekelijk “geneest”? Bent u op de hoogte van zijn voorwaarde dat de betreffende patiënten stoppen met hun antiretrovirale behandeling (ARV) en dat het staatsziekenhuis hieraan meewerkt?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de actie van president Jammeh? Hoe kwalificeert u zijn voorwaarde dat patiënten hun ARV-behandeling moeten staken?

Antwoord

De actie van president Jammeh beoordeel ik als uiterst ongelukkig aangezien elke wetenschappelijke basis voor zijn behandeling ontbreekt, patiënten valse hoop wordt voorgespiegeld en zijn kruidenbehandeling het risico in zich draagt dat de gezondheidstoestand van de patiënt verslechtert als gestopt wordt met het gebruik van ARVs. Zijn voorwaarde dat patiënten hun ARV-behandeling moeten staken beoordeel ik dan ook als medisch en ethisch onverantwoord.

Vraag 3

Wat kunnen hiervan de gevolgen zijn voor de preventieve campagnes die gevoerd worden?

Antwoord

Eenduidig en uitgesproken politiek leiderschap is een belangrijke voorwaarde voor effectieve bestrijding van hiv/aids. Politieke leiders die verwarring zaaien, of zelfs zoals president Jammeh behandelingen propageren die elke wetenschappelijke basis missen, kunnen dan ook grote negatieve gevolgen hebben voor de effectiviteit van preventieve campagnes.

Vraag 4

Hoe beoordeelt u het uitblijven van een reactie van relevante VN-organen, inclusief UNAIDS?

Antwoord

Het regionale kantoor voor Afrika van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft recentelijk een verklaring afgelegd, mede namens UNAIDS. Binnenkort zullen zowel WHO als UNAIDS een verwijzing naar deze verklaring op hun website opnemen (www.who.org en www.unaids.org).

Vraag 5

Deelt u de mening dat de Verenigde Naties Jammeh tot de orde moet roepen en dat een Europese Unie-demarche op zijn plaats is? Zo ja, bent u bereid om hiervoor te pleiten in de EU? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

In bovengenoemde verklaring geeft de WHO onomwonden aan dat er voor hiv/aids nog geen geneesmiddel bestaat. De WHO acht een gecombineerde ARV-therapie de beste behandeling voor hiv/aids-patiënten. Voorts waarschuwt de WHO dat het stoppen met een ARV-behandeling ernstige gevolgen kan hebben.

Nederland zal in EU-verband voor een démarche pleiten.