Beantwoording vragen lid Van Baalen over een Amerikaans verzoek betreffende passagiersgegevens van de KLM

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over een Amerikaans verzoek betreffende passagiersgegevens van de KLM. Deze vragen werden ingezonden op 4 mei 2007 met kenmerk 2060714310

De minister van Buitenlandse Zaken,

drs. M.J.M. Verhagen

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over een Amerikaans verzoek betreffende passagiersgegevens van de KLM .

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de tv-uitzending 1) waarin werd gesteld dat de Nederlandse regering in of omtrent 1947 niet bereid was mee te werken aan het door de Amerikaanse regering gevraagde openbaar maken door de KLM van gegevens over passagiers met een nazi-verleden op de routes naar Zuid-Amerika?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Beschikt de Nederlandse regering over informatie betreffende het verzoek dat de Amerikaanse regering destijds aan Nederland en de KLM deed? Betrof het een officieel danwel een informeel verzoek en hoe is daar destijds door de Nederlandse regering op gereageerd?

Antwoord

Neen. Uit het tot dusverre verrichte onderzoek in de bij Buitenlandse Zaken beschikbare (luchtvaart)politieke dossiers uit de desbetreffende periode blijkt dat geen documenten zijn aangetroffen betreffende het Amerikaanse verzoek of van een eventuele reactie daarop door de Nederlandse overheid.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het vanuit historisch perspectief van belang is dat de KLM openheid van zaken geeft ten aanzien van haar mogelijke rol bij het vervoeren van passagiers met een nazi-verleden, dit mede gezien de bijzondere band, destijds, van de KLM met de Staat der Nederlanden en het predicaat “Koninklijke” van de KLM?

Antwoord

Ja. Ik heb vernomen dat de KLM voornemens is verder onderzoek te verrrichten naar deze zaak, omdat het van oordeel is dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen slaat op het heden en de toekomst, maar ook op het transparant zijn van het verleden.