Beantwoording vragen lid Van Baalen over mogelijke inmenging van de Turkse staat in het Nederlandse verkiezingsproces

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over mogelijke inmenging van de Turkse staat in het Nederlandse verkiezingsproces. Deze vragen werden ingezonden op 14 december 2006 met kenmerk 2060704360.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.W. Remkes

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over mogelijke inmenging van de Turkse staat in het Nederlandse verkiezingsproces.

Vraag 1

Bent u bekend met de tv-uitzending 1), waarin wordt beweerd dat Ali Alaybeyoglu, adviseur van de Turkse minister van Religieuze Zaken, Turkse Nederlanders vanaf het Turkse ministerie van Algemene Zaken een email zou hebben gestuurd met een oproep om bij de recente Tweede Kamerverkiezingen op Fatma Köser Kaya (D66) te stemmen?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat is u bekend over deze email?

Antwoord

In de e-mail die is getoond in NOVA wordt een aantal redenen gegeven om een stem uit te brengen op D66 en in het bijzonder op mevrouw Köser Kaya. De verzendgegevens van de mail doen vermoeden dat de e-mail via het Turkse ministerie en een internetforum in de VS gedistribueerd is onder de abonnees van Turkish World Forum. Het in de e-mail gebezigde taalgebruik bevat volgens een geraadpleegde deskundige in de Turkse taal verschillende aanwijzingen dat de tekst is opgesteld door een in Nederland woonachtige Turk met goede kennis van de situatie in Nederland, en specifiek van de lokale situatie in Utrecht.

Vraag 3

Bent u bereid de Turkse ambassadeur in Nederland in deze zaak om opheldering te vragen?

Vraag 4

Deelt u de mening dat inmenging van de Turkse staat in de Tweede Kamerverkiezingen een grove ondermijning zou betekenen van de onafhankelijkheid van het democratisch proces in Nederland?

Vraag 5

Bent u, indien de email authentiek blijkt, van plan maatregelen tegen Turkije te nemen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Het gaat hier om het fundamentele belang van onafhankelijke en vrije democratische verkiezingen in Nederland. Voor de Nederlandse regering vormt dit belang het uitgangspunt. Eventuele beïnvloeding van het democratische proces door autoriteiten van andere landen verdraagt zich hiermee niet. Om deze redenen heeft het kabinet naar aanleiding van de uitzending van NOVA over mogelijke beïnvloeding van Nederlandse kiezers van Turkse origine onmiddellijk navraag gedaan bij de Turkse autoriteiten in Ankara. De Turkse minister van Religieuze Zaken en Migrantenzaken, de heer Aydin heeft ten stelligste ontkend dat de Turkse regering verantwoordelijk is voor deze e-mail of ook op enige manier aan beïnvloeding van de Nederlandse kiezer heeft willen doen.

De Nederlandse regering heeft geen reden te twijfelen aan de verzekering van de Turkse overheid; tegelijkertijd is er een gezamenlijk belang nader onderzoek te doen naar de herkomst en de verspreiding van de email. Deze boodschap is in tweede instantie overgebracht in een gesprek met de Turkse Tijdelijk Zaakgelastigde. De Turkse autoriteiten is gevraagd de resultaten van dit onderzoek met Nederland te delen. Na afronding van het onderzoek zal moeten worden bezien of en welke nadere stappen aangewezen zijn.

1) NOVA, 7 december 2006