Beantwoording vragen lid Van Baalen over uitspraken van de Chinese ambassadeur in Nederland

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen (VVD) over uitspraken van de Chinese ambassadeur in Nederland. Deze vragen werden ingezonden op 19 februari 2007 met kenmerk 2060707860.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over uitspraken van de Chinese ambassadeur in Nederland.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel “Ambassadeur Xue Hanqin: ‘Jullie

jagen buitenlandse zakenlieden weg’”?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u inzicht geven in de gemiddelde duur van de termijn, waarin zakenlieden, en in het bijzonder die uit China, op een visum moeten wachten? Welke oorzaken liggen ten grondslag aan vertragingen in het verstrekken van visa voor zakenlieden? Waarom krijgen Chinese zakenlieden maximaal een visum voor drie maanden?

Antwoord

De termijn waarbinnen zakenlieden op een visum moeten wachten bedraagt in de regel drie werkdagen. Van vertragingen in het verstrekken van visa voor zakenlieden kan daarom in zijn algemeenheid niet gesproken worden. Aan goed bekendstaande (zakelijke) visumaanvragers worden in de regel visa verleend die voor meerdere reizen en één of meerdere jaren geldig zijn. Hierbij wordt aangetekend dat de regelgeving in Schengenverband voorschrijft dat visa waarmee vreemdelingen voor andere dan met immigratie verband houdende doeleinden om binnenkomst in het Schengengebied verzoeken, geldig zijn voor een verblijf van maximaal drie maanden per periode van zes maanden. Voor langer verblijf is een verblijfsvergunning nodig.

Vraag 3

Deelt u de mening dat vlotte procedures voor het verstrekken van visa aan buitenlandse zakenlieden essentieel zijn voor de aantrekkelijkheid van Nederland als handelsland? Deelt u de mening dat de Nederlandse economie schade ondervindt als gevolg van de grote moeite die buitenlandse zakenlieden moeten doen om voor Nederland een visum te bemachtigen?

Antwoord

Vlotte procedures voor de afgifte van visa dragen bij aan de aantrekkelijkheid van Nederland als handelsland. Aan de prioritaire behandeling van visumaanvragen van zakelijke reizigers wordt voortdurend aandacht besteed, bijvoorbeeld tijdens opleidingen en conferenties in Nederland. De posten geven hier invulling aan in de vorm van bijvoorbeeld aparte balies, speciale openingstijden voor zakelijke reizigers, afsprakensystemen voor een soepel verloop van de aanvraagprocedure, facilitatie-afspraken met goed bekend staande buitenlandse bedrijven en de verlening van visa voor meerdere jaren en meerdere reizen.

De wijze waarop thans Schengenvisa aan zakenlieden worden verschaft brengt naar mijn mening geen schade toe aan de Nederlandse economie.

Vraag 4

Bent u bereid op korte termijn te onderzoeken op welke wijze het verstrekken van visa aan zakenlieden versneld kan worden? Bent u voorts bereid op korte termijn te onderzoeken of de duur van visa voor zakenlieden verlengd kan worden?

Antwoord

Een dergelijk onderzoek is al verricht. Bij brief van 11 oktober 2006 van de staatssecretaris van Economische Zaken, de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Buitenlandse Zaken, met als onderwerp zakelijke visa kort verblijf, is uw Kamer reeds geïnformeerd over de acties die het Kabinet onderneemt om de dienstverlening aan buitenlandse zakenlieden verder te verbeteren. Op basis van dit onderzoek is, met name op het gebied van persoonlijke verschijning en de verlening van visa voor meerdere jaren en meerdere reizen, een verbeterslag gemaakt, ook ten aanzien van Chinese zakenlieden.