Beantwoording vragen lid Van Bommel over het vlagincident in de Zuid- Molukken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over het vlagincident in de Zuid-Molukken. Deze vragen werden ingezonden op 5 juli 2007 met kenmerk 2060720150.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het vlagincident in de Zuid-Molukken.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van een incident tijdens een bezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Ambon Stad op 29 juni jl., waarbij een ongeprogrammeerde groep dansers verscheen en met de RMS vlag zwaaide of zou hebben gezwaaid? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoeveel personen zijn vervolgens gearresteerd? 2) Is er een officiële beschuldiging die hen ten laste is gelegd? Zo ja wat is daarvan de inhoud? Zo neen, wat zijn dan de feiten?

Antwoord
Volgens mij ter beschikking staande informatie heeft de Indonesische politie tot op heden 44 mensen gearresteerd in verband met het incident. Tot op heden is hen nog geen aanklacht ten laste gelegd.

Op 29 juni jl. bracht president Susilo Bambang Yudhoyono een bezoek aan de Molukken (Ambon) voor het bijwonen van de festiviteiten rondom de “Hari Keluarga Nasional” (Nationale Familiedag). Tijdens de openingsspeech van de gouverneur van de Molukken verscheen een groep van ongeveer 15 personen, die een bekende Molukse krijgersdans uitvoerden. Hierbij werd een RMS-vlag vertoond. De politie heeft aangegeven de zaak uit te zullen zoeken.

Vraag 3
Is het waar dat één van de gearresteerde personen in gevangenschap is overleden, naar verluidt als gevolg van mishandeling door veiligheidstroepen? 3) Indien het bericht waar is, ziet u dan aanleiding onderzoek te doen naar de toedracht van de dood van de gearresteerde persoon? Bent u bereid de Kamer daarvan in kennis te stellen?

Antwoord
Mij is geen informatie bekend dat een van de gearresteerde personen overleden zou zijn.

Vraag 4
Bent u bereid erop toe te zien dat deze mensen verder worden behandeld overeenkomstig de regels van internationaal recht? Bent u van plan de Indonesische autoriteiten daarop aan te spreken? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Nederland volgt de situatie in de Molukken nauwlettend, zowel bilateraal als in EU-verband. Indien de situatie daar aanleiding toe geeft zal Nederland de Indonesische autoriteiten aanspreken op hun internationaalrechtelijke verplichtingen op het gebied van mensenrechten.