Beantwoording vragen lid Van der Ham over uitspraken Braziliaanse rechter inzake homoseksuele voetballers

Graag bied ik u hierbij, mede namens de de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over uitspraken Braziliaanse rechter inzake homoseksuele voetballers. Deze vragen werden ingezonden op 9 augustus 2007 met kenmerk 2060722800.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van der Ham (D66) over uitspraken Braziliaanse rechter inzake homoseksuele voetballers.

Vraag 1
Is het waar dat een Braziliaanse rechter heeft verklaard dat voetbal geen spel voor homoseksuelen is? Is het tevens waar dat São Paulo-speler Richarlyson door clubdirecteur José Cyrillo Jr. op televisie was aangewezen als homoseksueel en dat het meedoen aan het clubvoetbal vrijwel onmogelijk wordt gemaakt? 1) Acht u deze gang van zaken in lijn met de Internationale mensenrechtenverdragen die ook Brazilie onderschrijft?

Antwoord
In juni jl. stond een column in de krant Agora São Paulo waarin werd aangekondigd dat een voetballer van een vooraanstaand team publiekelijk voor zijn homoseksuele geaardheid zou uitkomen. In het Braziliaanse voetbalprogramma "Debate Bola" werd aan administratief directeur van de voetbalclub Palmeiras, dhr. José Cyrillo Jr., gevraagd of dit een speler uit zijn team was. Directeur Cyrillo begon zijn antwoord met te zeggen: "Richarlyson was bijna door Palmeiras gecontracteerd". Speler Richarlyson van São Paulo FC besloot vervolgens een klacht in te dienen bij de rechtbank over het vermelden van zijn naam bij het beantwoorden van deze vraag over homoseksualiteit in het voetbal.

Naar verluidt besloot de behandelend rechter van het 9e Strafrechtelijke Rechtsgebied te São Paulo de zaak te seponeren met het argument dat voetbal een viriele, mannelijke, "niet homoseksuele" sport was. In zijn toelichting zou hij onder meer hebben gezegd dat een homoseksueel nooit een voetbalidool kan zijn en dat een homoseksueel wel mag voetballen, maar dat hij dan een eigen team dient op te zetten en een federatie dient te beginnen. Deze uitspraken zijn kwetsend en niet in lijn met het internationaalrechtelijke verbod op discriminatie.

Vraag 2
Bent u bereid om samen met Nederlandse voetbalorganisaties protest aan te tekenen tegen de handelwijze van de Braziliaanse clubdirecteur, alsmede uw bezorgdheid te uiten rond de bescherming van homoseksuele voetballers door de rechtelijke macht aldaar?

Antwoord
De advocaten van speler Richarlyson hebben een disciplinaire klacht ingediend tegen de uitspraken van de rechter. Volgens berichten in de media heeft de rechter zijn vonnis ingetrokken, gezien de controverse die hierover was ontstaan. Het Tribunaal van Justitie zal naar verluidt nog beslissen of een onderzoek naar de handelwijze van de rechter wordt gestart. De Nederlandse ambassade zal deze zaak volgen om bevestigd te worden in de overtuiging van het correctief vermogen van de Braziliaanse rechtsstaat.

1) http://www.gay.nl/article/10498//Voetbal_geen_spel_voor_homos