Beantwoording vragen lid Van Gennip over de aanwezigheid van president Mugabe van Zimbabwe bij de EU-Afrika Top in Lissabon

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door Kamerlid Van Gennip over de aanwezigheid van president Mugabe van Zimbabwe bij de EU-Afrika Top in Lissabon. Deze vragen werden ingezonden op 5 juli met kenmerk 2060720050.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over de aanwezigheid van president Mugabe van Zimbabwe bij de EU-Afrika Top in Lissabon.

Vraag 1

Kent u het bericht “EU-voorzitter Portugal hoopt Sarkozy te beteugelen”, waarin verwezen wordt naar een oplossing waarbij de Zimbabwaanse president Mugabe naar Lissabon kan afreizen zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de Europese sancties? Klopt dit bericht? 1)

Antwoord

Ja. Onder het Gemeenschappelijke Standpunt van de EU kunnen ontheffingen verleend worden op de restricties die gelden voor president Mugabe en 129 andere leden van zijn regime om “door de Europese Unie geïnitieerde vergaderingen bij te wonen wanneer een politieke dialoog wordt gevoerd waarbij de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in Zimbabwe rechtstreeks worden bevorderd”.

Vraag 2

Deelt u het belang van het aanhalen van banden tussen de EU en Afrika?

Antwoord

Ja. In deze tijd is het erg belangrijk om een politieke dialoog te voeren met Afrika. Er zijn veel zaken die wij met elkaar te bespreken hebben, zoals klimaatsverandering, duurzame energie, migratie en onze ontwikkelingsrelatie met Afrikaanse landen. Ook vind ik het belangrijk om overleg te voeren over de mensenrechtensituatie in specifieke landen als Sudan en Zimbabwe.

Vraag 3

Deelt u onze bezwaren dat zijn aanwezigheid bij deze Top in strijd is met de Europese sancties tegen president Mugabe? Deelt u de mening dat de aanwezigheid van president Mugabe noch gewenst noch essentieel is voor het slagen van de Top? Zo ja, kunt u deze bezwaren kenbaar maken bij het Portugees EU-voorzitterschap?

Antwoord

Nederland wenst in beginsel een top zonder president Mugabe. Deze boodschap heb ik op 27 juni overgebracht aan de Portugese minister van Buitenlandse Zaken Amado. Ik zal niet nalaten deze positie actief uit te blijven dragen, ook in de RAZEB.

Vraag 4

Wat is de opstelling van de andere EU-lidstaten in deze?

Antwoord

Alle EU-lidstaten vinden het aanhalen van banden met Afrika erg belangrijk en hechten dus zeer aan het houden van een EU-Afrikatop. Dit leidt sommige landen als Portugal en Italië ertoe om daarom de komst van president Mugabe voor lief te nemen. Andere landen als Nederland, Zweden en het VK, blijven zijn komst onwenselijk vinden.

Vraag 5

Bent u bereid u in RAZEB-verband in te zetten tegen de komst van president Mugabe op deze Top?

Antwoord

Zie antwoord vraag 3.