Beantwoording vragen lid Van Gennip over hulp van Iran aan de Taliban

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over hulp van Iran aan de Taliban. Deze vragen werden ingezonden op 1 juni 2007 met kenmerk 2060716780.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over hulp van Iran aan de Taliban.

Vraag 1
Kent u het bericht “Iran, Al-Qa’ida plannen aanval op Amerikanen”, waarin wordt gesteld dat Amerikaanse functionarissen zeggen bewijs te hebben dat Iran de Taliban in Afghanistan helpt en van wapens voorziet in hun strijd tegen Amerikaanse, Britse, Nederlandse en andere NAVO-troepen?

Vraag 2
Bent u van plan bij de Amerikaanse autoriteiten na te gaan of zij deze berichten bevestigen?

Antwoord
Berichten over steun vanuit bepaalde groeperingen in Iran aan de Taliban zijn mij bekend. ISAF heeft de laatste maanden in Afghanistan illegale materieelkonvooien onderschept die vermoedelijk uit Iran afkomstig zijn. Hierbij zijn ook wapens en munitie aangetroffen die mogelijkerwijs bestemd waren voor de Taliban. Een en ander is op dit moment onderwerp van onderzoek door NAVO-partners. Directe betrokkenheid van de Iraanse autoriteiten bij deze leveranties is evenwel niet aangetoond. Dat hebben ook de Amerikaanse minister van Defensie Gates en de Afghaanse president Karzai op 4 juni in Kaboel verklaard.

Vraag 3
Hoe beoordeelt u deze berichten?

Vraag 4
Indien de berichten kloppen, bent u dan van plan dit in Europese Unie-verband bij Iran aan de orde te stellen?

Antwoord
Nederland, en overige partners, zijn bezorgd over deze berichten.
De regionale context is van groot belang voor de (interne) stabiliteit in Afghanistan. Iran draagt bij aan de stabiliteit van West-Afghanistan, onder meer door middel van grote ontwikkelingsprojecten.

De regering is van mening dat de buurlanden van Afghanistan zich dienen te onthouden van steun aan de Taliban en zich maximaal moeten inspannen de instroom van wapens tegen te gaan. Het leveren van wapens aan de Taliban is in flagrante strijd met VN-Veiligheidsraad resoluties (ondermeer 1267 en 1390). Dit is de boodschap die expliciet wordt uitgedragen bij de buurlanden van Afghanistan. Dat gebeurt ondermeer in diplomatieke contacten met Iran, ook door de EU.