Beantwoording vragen lid Wilders over de komst van de moefti van Jeruzalem naar Rotterdam op 5 mei 2007

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over de komst van de moefti van Jeruzalem naar Rotterdam op 5 mei 2007. Deze vragen werden ingezonden op 3 mei 2007 met kenmerk 2060714290.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, op vragen van het lid Wilders (PVV) over de mogelijke komst van de moefti van Jeruzalem naar Rotterdam op 5 mei 2007

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Extremistische moefti naar Rotterdam”*?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u bekend met het feit dat moefti Sabri de Jihad verheerlijkt en Palestijnse kinderen aanmoedigt tot het plegen van zelfmoordaanslagen op joden?

Vraag 3

Bent u bekend met de uitspraak van moefti Sabri “Hoe jonger de martelaar, hoe groter mijn respect”?

Vraag 4

Bent u bekend met het feit dat moefti Sabri oproept tot de vernietiging van Israël en de verdrijving van alle joden uit “Palestina”?

Vraag 5

Bent u bekend met het feit dat moefti Sabri vindt dat zelfmoordaanslagen gerechtvaardigd zijn en dat deze bovendien moeten worden aangemoedigd?

Vraag 6

Deelt u mijn mening dat de bovenstaande uitspraken van Sabri te schokkend voor woorden zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Alhoewel het mij niet mogelijk was binnen de door u in vraag 9 verzochte korte antwoordtermijn alle genoemde uitspraken te verifiëren, is het mij wel bekend dat de heer Ikrima Sabri zich herhaaldelijk zeer radicaal heeft uitgesproken inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zoals u bekend veroordeel ik dergelijke uitspraken ten stelligste. Overigens is de heer Sabri sinds oktober 2006 niet meer in functie als Groot-Moefti van Jeruzalem.

Vraag 7

Waarom heeft u zijn komst naar Nederland niet onmogelijk gemaakt? Heeft u aan moefti Sabri een visum verleend? Zo ja, bent u bereid dit visum onmiddellijk weer in te trekken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De heer Sabri heeft inderdaad een visumaanvraag ingediend voor de bijeenkomst van het Palestijnse Platform voor Mensenrechten en Solidariteit op 5 mei a.s. in Rotterdam. De heer Sabri heeft deze aanvraag echter ingetrokken. Hij heeft sindsdien geen nieuwe aanvraag ingediend. Mocht hij daartoe alsnog overgaan, dan zal hem een visum worden geweigerd.

Vraag 8

Bent u bereid de moefti Sabri zodra hij voet op Nederlandse bodem zet direct te arresteren of tot persona non grata te verklaren zodat hij onmiddellijk het land dient te verlaten en niet aanwezig kan zijn op de provocerende Palestijnse terroristenconferentie te Rotterdam op 5 mei? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals blijkt uit het antwoord op vraag 7 is aan de heer Sabri geen visum verstrekt. Mocht hij zich desondanks zonder geldig visum naar Nederland begeven, dan zal hem de toegang tot Nederland worden geweigerd.

Vraag 9

Bent u bereid deze vragen nog heden te beantwoorden gelet op het feit dat deze bijeenkomst al overmorgen plaatsvindt?

Antwoord

Ik heb deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoord.