Beantwoording vragen lid Wilders over het bericht dat volgens Amerikaanse inlichtingendiensten Al-Qaida weer op volle sterkte is, en dat Nederland 'onderdeel is van een veiligheidsgat'

Graag bied ik u hierbij, mede namens de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over het bericht dat volgens Amerikaanse inlichtingendiensten Al-Qaida weer op volle sterkte is, en dat Nederland "onderdeel is van een veiligheidsgat”. Deze vragen werden ingezonden op 16 juli 2007 met kenmerk 2060721090.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, mevrouw Ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en dhr. Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van het lid Wilders (PVV) over het bericht dat volgens Amerikaanse inlichtingendiensten Al-Qaida weer op volle sterkte is, en dat Nederland "onderdeel is van een veiligheidsgat”.

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het bericht “VS: Al-Qaida weer op volle sterkte; Nederland onderdeel van veiligheidsgat”? 1)

Antwoord
Ja

Vraag 2
Deelt u de mening van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Al-Qaida weer op volle sterkte is en in staat om te opereren zoals vóór de aanslagen op 11 september 2001? Zo ja, kunt u aangeven waarom? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Het bovengenoende artikel heeft waarschijnlijk betrekking op de National Intelligence Estimate (NIE) die recentelijk is opgesteld. In het vrijgegeven deel van dit document stellen de Amerikaanse Inlichtingendiensten niet dat Al Qa’ida weer op gelijke sterkte is als vóór 11 september 2001. Wel is aangegeven dat de slagkracht van Al Qa’ida aanzienlijk is versterkt. Kern Al Qa’ida heeft in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan ruimte om te herstellen maar voor een algeheel herstel van het netwerk met wereldwijde capaciteit zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen.

Vraag 3
Is het waar dat in een rapport dat deze week aan een aantal parlementariërs in Washington bekend is gemaakt Nederland ook aan de orde komt, omdat Nederland een van de landen is die speciale afspraken met de Pakistaanse overheid heeft gemaakt om de toegang van elkaars burgers gemakkelijker te maken? Welke afspraken heeft Nederland met Pakistan op dit gebied en hoe beoordeelt u de wenselijkheid van deze afspraken thans?

Antwoord
In het vrijgegeven deel van de NIE wordt Nederland niet genoemd. Of Nederland aan de orde komt in het geheime deel van het NIE is mij niet bekend. De bewering dat door Nederland speciale afspraken gemaakt zijn met Pakistan om de toegang van elkaars burgers te vergemakkelijken, klopt niet. In tegendeel: met ingang van 1 augustus 2006 is in Beneluxverband de visumplicht ook weer ingevoerd voor houders van Pakistaanse dienstpaspoorten. Alleen houders van diplomatieke paspoorten zijn hiervan nu nog vrijgesteld. Pakistan heeft zich hiermee, op basis van reciprociteit, akkoord verklaard.

1) Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2007

http://www.refdag.nl/artikel/1309004/VS:+al-Qaida+weer+op+volle+sterkte.html