Beantwoording vragen lid Wilders over het Europese besluit terroristen aan te schrijven

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over het Europese besluit terroristen aan te schrijven. Deze vragen werden ingezonden op 25 april 2007 met kenmerk 2060713530.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Wilders (PVV) over het Europese besluit terroristen aan te schrijven.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Europese Unie schrijft terreurorganisaties aan’? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is het waar dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie onlangs -zonder discussie- hebben besloten om de personen of organisaties die op de EU-terroristenlijst staan, aan te schrijven met de redenen waarom ze op die lijst staan? Zo ja, kunt u uitleggen waarom u geen bezwaar heeft gemaakt tegen dit plan?

Antwoord

Nee. Het Gerecht van Eerste Aanleg heeft op 12 december 2006 in de zaak van de Mujahedin-e Khalq Organisation (MKO) tegen de Raad (T228/02) eisen geformuleerd waaraan voordrachten voor de EU-lijst van personen, groepen en entiteiten die betrokken zijn bij terrorisme moeten voldoen. Deze komen er op neer dat de Raad, voor zover het mogelijk is zonder de veiligheid van de EU, de internationale betrekkingen of het preventieve karakter van bevriezingsmaatregelen in gevaar te brengen, betrokken personen en entiteiten moet informeren over de gronden voor plaatsing op de EU-lijst, zodat zij zich rechtens kunnen verweren. Hiertoe zijn in Raadsverband motiveringen opgesteld, die door de Raad formeel zijn goedgekeurd.

Vraag 3
Krijgen de personen en organisaties die binnenkort een dergelijke brief van de Europese Unie ontvangen, een maand de tijd om op de argumenten te reageren? Zo ja, wat is de Europese Unie van plan te doen met eventueel ontvangen bezwaren van terreurorganisaties?

Antwoord

Ja. De Raad is gehouden een mogelijkheid voor hoor en wederhoor te bieden. De betrokken personen krijgen de kans te reageren, waarna de Raad de reacties zal bestuderen om te bezien of de opgeworpen inhoudelijke argumenten reden zijn om de betrokkene van de lijst te verwijderen.

Vraag 4
Deelt u de mening dat een dergelijke hoor en wederhoor volstrekt ongepast is aangezien het hier gaat om bekende terroristische personen en organisaties die onder geen beding gelegitimeerd mogen worden door met hen serieus in discussie te treden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nee. Bevriezingsmaatregelen dienen vanuit een drietal perspectieven bezien te worden: het belang om effectief te kunnen optreden tegen terrorisme en de financiering ervan, het belang van een adequate rechtsbescherming en het belang van de internationale rechtsorde. Deze belangen moeten met elkaar verenigd worden op een manier die de effectiviteit waarborgt. Een adequate rechtsbescherming die past in de internationale rechtsorde, inclusief hoor en wederhoor, hoort daarbij. Dit verhoogt de legitimiteit, voorkomt mogelijke kritiek van rechters en daarmee wordt de effectiviteit verhoogd.

Vraag 5

Kunt u tot slot uitleggen hoe u denkt over de bestelbaarheid van dergelijke brieven? Hebben de postbodes in Tora Bora hun werk inmiddels hervat?

Antwoord

In het publicatieblad van de EU wordt bekend gesteld hoe personen, groepen en entiteiten die op de lijst staan die redelijkerwijs niet per post bereikt kunnen worden, deze notificatie kunnen opvragen.

1)

http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_442232.html

http://news.yahoo.com/s/nm/20070423/wl_nm/eu_terrorism_dc_2

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/505761.html#comments