Beantwoording vragen over uitlatingen van de Israëlische premier over kernwapens

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over uitlatingen van de Israëlische premier over kernwapens. Deze vragen werden ingezonden op 14 december 2006 met kenmerk 2060704400.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over uitlatingen van de Israëlische premier over kernwapens. (Ingezonden 14 december 2006)

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de uitspraak van de Israëlische premier Olmert, dat Israël tot de kernwapenstaten gerekend moet worden? 1) Bent u bereid bij de Isra ëlische regering opheldering te vragen over de uitlatingen van premier Olmert?

Vraag 2

Bent u bereid er bij de Israëlische regering op aan te dringen kernwapens te ontmantelen? Zo ja, op welke wijze zult u dat doen? Indien neen, waarom niet? Is er naar uw opvatting een rol weggelegd voor internationale organisaties, zoals het Interationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA)?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de bevestiging van een nieuwe kernwapenstaat een extra aansporing moet zijn om te komen tot diplomatiek overleg, in dit geval gericht op ontspanning in het Midden-Oosten? Zo ja, op welke wijze wenst u dat te bevorderen? Indien neen, waarom niet?

Vraag 4

Beoordeelt u de uitlating van premier Olmert als een openbaar dreigement ten aanzien van Iran? Zo ja, acht u dit een ongewenste ontwikkeling? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Met zijn uitspraken beoogde premier Olmert Israël te scharen tussen landen die hij betitelt als geciviliseerd – de Verenigde Staten, Frankrijk en de Russische Federatie, aldus een Israëlische toelichting op de uitspraken van premier Olmert. Volgens zijn woordvoerder wilde hij daarmee aangeven dat Iran niet tot die categorie landen kan worden gerekend. Olmert onderstreepte herhaaldelijk de verschillen tussen Israël en Iran, onder andere door te benadrukken dat Israël een democratie is en door erop te wijzen dat de president van Iran heeft gesteld Israël van de kaart te willen vegen.

Van Israëlische zijde is onderstreept dat het Israëlisch beleid met betrekking tot nucleaire bewapening niet is veranderd. Premier Olmert heeft dat in het bedoelde interview zelf uitgesproken. Ik zie dan ook geen reden de Israë lische regering hierover om opheldering te vragen.

Nederland blijft zich inspannen voor vermindering van de spanningen in het Midden-Oosten. Ook blijft Nederland voorstander van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten.

Vraag 5

Deelt u de mening dat, zeker nu premier Olmert de bewering van atoomwapenklokkenluider Mordechai Vanunu, dat Israël kernwapens heeft, bevestigt, dit de redenen om deze klokkenluider vrijheidsbeperking op te leggen ondermijnt? Zo ja, bent u bereid er bij de Israëlische regering op aan te dringen de vrijheidsbeperkingen van de heer Vanunu op te heffen? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet? 2)

Antwoord

Aangezien het Israëlische beleid niet is gewijzigd, verwijs ik voor de beantwoording van deze vraag naar de antwoorden die u hierover eerder zijn toegegaan (Kamerstukken nr. 1480, 15 april 2005, vergaderjaar 2004 – 2005, nr. 573, 15 december 2004, vergaderjaar 2004 – 2005, nr. 1513, 6 mei 2004, vergaderjaar 2003 – 2004 en nr. 1419, 23 april 2004, vergaderjaar 2003 – 2004).

1) de Volkskrant, 12 december 2006, “Israël is kernmacht”

2) Aanhangsel Handelingen nr. 1480, vergaderjaar 2004-2005 en nr. 1419, vergaderjaar 2003-2004