Beantwoording vragen Ten Broeke over de prestaties van Roemenië en Bulgarije bij het bestrijden van corruptie

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ten Broeke over de prestaties van Roemenië en Bulgarije bij het bestrijden van corruptie. Deze vragen werden ingezonden op 29 juni 2007 met kenmerk 2060719630.

De minister van Buitenlandse Zaken, De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Ten Broeke (VVD) over de prestaties van Roemenië en Bulgarije bij het bestrijden van corruptie.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de berichten over de zeer teleurstellende prestaties

van Bulgarije en Roemenië bij het bestrijden van corruptie? 1)

Antwoord

Ik heb kennis genomen van de mededelingen die de Europese Commissie op 28 juni heeft gepubliceerd over Bulgarije en Roemenië. In deze mededelingen doet de Commissie verslag van de verdere voortgang die deze landen, na hun toetreding op 1 januari 2007, hebben gemaakt in relatie tot een aantal maatregelen die de Commissie heeft genomen bij de toetreding. Beide mededelingen zijn de Kamer reeds toegezonden (DIE-1001/07; Kamerstuknummer nog niet bekend)

Vraag 2
Wist u dat, zoals ook uit de vandaag gepresenteerde rapporten van de Europese Commissie duidelijk naar voren komt, beide landen serieuze tekortkomingen kennen op het gebied van corruptiebestrijding, de hervorming van hun rechtstelsels, het gebruik van landbouwsubsidies en de verbetering van voedselveiligheid en dat zij in het bijzonder tekort schieten in de bestrijding van corruptie in hogere kringen?

Vraag 3
Blijken rechtbanken in Roemenië inderdaad onvoldoende genegen om corruptie in dit land effectief aan te pakken?

Vraag 4
Zijn de Bulgaarse autoriteiten onvoldoende bereid om effectief op te treden tegen

de georganiseerde criminaliteit?

Vraag 5

Wat vindt u van het feit dat de Europese Commissie thans nog niet

genegen is om tot sancties over te gaan tegen Bulgarije en Roemenië?

Vraag 6
Op welk moment zult u zich sterk maken voor daadwerkelijk sancties

(zoals het korten op de subsidies vanuit Brussel) tegen Bulgarije en Roemeni ë? Welke rol speelt daarbij het gegeven dat dergelijke sancties alleen in de eerste drie jaar na de toetreding kunnen worden uitgevaardigd?

Antwoord

De bevindingen, conclusies en aanbevelingen van de Commissie worden op dit moment bestudeerd. De regering zal de Kamer zo spoedig mogelijk een uitgebreide appreciatie toezenden.