Beantwoording vragen Ten Broeke over de verdeling van de zetels in het Europees Parlement

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ten Broeke over de verdeling van de zetels in het Europees Parlement. Deze vragen werden ingezonden op 16 oktober 2007 met kenmerk 2070802580.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Ten Broeke (VVD) over de verdeling van de zetels in het Europees Parlement.

Vraag 1
Heeft de Italiaanse premier Prodi verklaard niet akkoord te zijn met de voorgenomen verdeling van de zetels van het Europees Parlement onder de lidstaten, waarbij Italië zes zetels dreigt te verliezen? 1)

Antwoord
Premier Prodi heeft inderdaad voorafgaand aan de informele Europese Raad van Lissabon aangegeven niet akkoord te zijn met de voorgenomen zetelverdeling.

Vraag 2
Is in het verdrag tot wijziging van het EU-verdrag vastgesteld dat het aantal zetels in het Europees Parlement van 785 wordt verminderd naar 750 en leidt dit logischerwijze ook tot een vermindering van het aantal Italiaanse zetels in het Europees Parlement?

Antwoord
Tijdens de informele Europese Raad van Lissabon is besloten dat het aantal zetels in het Europees Parlement niet 750 maar 751 zal bedragen. De ene extra zetel - ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van het Europees Parlement - die hierdoor beschikbaar komt is in een IGC-verklaring toebedeeld aan Italië. Ten opzichte van de huidige Verdragen levert Italië inderdaad zetels in.

Vraag 3
Zult u alles in het werk stellen opdat bij de Intergouvernementele Conferentie (ICG) die thans gaande is niet wordt afgeweken van het mandaat en opdat Nederland daarbij de eerder overeengekomen 26 zetels in het Europees Parlement daadwerkelijk zal krijgen?

Antwoord
De extra zetel die Nederland in het voorstel van het Europees Parlement toebedeeld heeft gekregen (ten opzichte van de verdeling voor de periode 2009-2014 zoals was vastgelegd in het toetredingsverdrag van Bulgarije en Roemenie) is behouden gebleven, zodat Nederland zal beschikken over 26 zetels.

1) zie toegevoegde link