Beantwoording vragen Van Baalen over de gijzeling van Zuid-Koreaanse hulpverleners in Afghanistan

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen inzake de gijzeling van Zuid-Koreaanse hulpverleners in Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 31 juli 2007 met kenmerk 2060722240.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Baalen (VVD) inzake de gijzeling van Zuid-Koreaanse hulpverleners in Afghanistan.

Vraag 1
Is het U bekend dat de regering van Zuid-Korea een presidentieel vertegenwoordiger naar Afghanistan heeft gestuurd om met de Taliban te onderhandelen over het vrijkrijgen van gegijzelde Zuid-Koreaanse hulpverleners (e-telegraaf, donderdag 26 juli, 17:26)?

Vraag 2
Realiseert U zich dat met deze handelswijze het ontvoeren van buitenlandse hulpverleners, diplomaten, militairen en andere personen lonend wordt en aldus de veiligheid van de genoemde groepen, waaronder Nederlanders, in hoge mate in gevaar brengt?

Vraag 3
Bent U bereid Uw bezorgdheid aan de Zuid-Koreaanse regering over te brengen en haar te overtuigen van het gevaar van haar handelwijze voor eigen en buitenlandse burgers en militairen in Afghanistan en haar te adviseren op haar schreden terug te keren?

Antwoord
Ik ben bekend met het feit dat Zuid-Korea een vertegenwoordiger naar Afghanistan heeft gestuurd. Deze is inmiddels teruggekeerd naar Seoul. Op 10 augustus jongstleden zijn er in een kantoor van het Rode Kruis in de provincie Ghazni gesprekken begonnen tussen de Taliban en een regeringsdelegatie uit Seoul. Zoals bekend werden twee Zuid-Koreanen door de ontvoerders gedood en zijn er twee zieke vrouwen vrijgelaten. Over de inhoud van de gesprekken heb ik evenwel onvoldoende informatie om te kunnen inschatten of deze leiden tot een verhoogd risico voor andere hulpverleners, diplomaten, militairen en andere personen. In dat licht lijkt het mij prematuur en onwenselijk hierover onze bezorgdheid richting de Zuid-Koreaanse regering te uiten.

Vraag 4
Wat is lijn die de Nederlandse regering zelf aanhoudt wanneer Nederlandse onderdanen in, bijvoorbeeld Afghanistan, zouden worden ontvoerd?

Antwoord
Nederland maakt zich zorgen over het toenemend aantal ontvoeringen en gijzelingen in Afghanistan, maar zal blijven vasthouden aan de lijn dat niet met gijzelnemers wordt onderhandeld en dat er geen losgeld voor gijzelaars zal worden betaald. Mocht een ontvoeringszaak zich voordoen waarbij Nederlanders zijn betrokken dan zal Nederland uiteraard door middel van diplomatieke druk via de lokale autoriteiten alles in het werk stellen om tot een goede oplossing te komen.