Beantwoording vragen Van Bommel over een eventuele Nederlandse bijdrage aan een oorlog tegen Iran

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over een eventuele Nederlandse bijdrage aan een oorlog tegen Iran. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2007 met kenmerk 2070802410.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over een eventuele Nederlandse bijdrage aan een oorlog tegen Iran.

Vraag 1
Heb u kennis genomen van het artikel “Britain ‘on board’for US strikes on Iran, waarin gemeld wordt dat de Amerikaanse krijgsmacht voorbereidingen treft om samen met diverse partners een militaire aanval op Iran uit te voeren?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat de Verenigde Staten Nederland hebben benaderd mijnenopruimingscapaciteit in te zetten bij een eventuele aanval op Iran? Zo ja, om hoeveel schepen en voor welke periode is daarom gevraagd?

Vraag 3
Indien dit verzoek is gedaan, hebt u daarop reeds geantwoord? Wat was uw antwoord?

Antwoord
De regering is niet bekend met enig verzoek om Nederlandse mijnenopruimingscapaciteit in te zetten bij een eventuele aanval op Iran.

  1. Zie internetversie Telegraph:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;jsessionid=KG2VJBEIBOVOPQFIQMGCFFOAVCBQUIVO?xml=/news/2007/10/07/wiran207.xml, Britain ‘on board’ for US strikes on Iran, Telegraph, 8 oktober 2007