Beantwoording vragen Van Bommel over militair ingrijpen in Suriname in 1986

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over militair ingrijpen in Suriname in 1986. Deze vragen werden ingezonden op 14 juni 2007 met kenmerk 2060718190.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over militair ingrijpen in Suriname in 1986.

Vraag 1

Is het waar dat Nederland in 1986 heeft onderzocht of het mogelijk was militair in te grijpen in Suriname? 1) Indien ja, welke juridische basis had de regering daarbij voor ogen?

Vraag 2
Met welk doel overwoog de regering militair in te grijpen in Suriname?

Antwoord

Nederland heeft in 1986 met de Verenigde Staten van Amerika overlegd over de mogelijkheid Nederlandse militairen naar Suriname te vervoeren teneinde deze militairen een evacuatieoperatie ten behoeve van in Suriname aanwezige Nederlanders uit te laten voeren.

De aanleiding om een dergelijke evacuatie te overwegen school in de vijandige houding in die periode in Suriname jegens Nederland en Nederlanders.

Vraag 3
Is het waar dat de Verenigde Staten van Amerika daarbij om steun is verzocht? Indien ja, waaruit bestond dat verzoek precies?

Vraag 4
Op welke gronden is besloten het verzoek aan de Verenigde Staten in te trekken?

Antwoord

Toen een evacuatie minder urgent leek, is de Verenigde Staten te kennen gegeven dat voorbereidingen daarvoor werden opgeschort.

Vraag 5

Is het parlement op enige wijze geïnformeerd over deze kwestie? Indien neen, waarom

niet?

Antwoord

Tijdens de behandeling van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de rijksbegroting voor 1987, op 10 december 1986, heeft de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken antwoord gegeven op een vraag van het lid Leerling (RPF) “ over de evacuatieplannen van Nederlanders in Suriname waarover de kranten vanmorgen schreven”. Minister Van den Broek heeft daarop geantwoord dat het bestaan van dergelijke plannen voor noodgevallen geen uitzondering is. In alle landen waar zich grotere concentraties van Nederlanders bevinden, bestaan dit soort plannen voor noodgevallen, aldus Van den Broek. Minister Van den Broek gaf op die dag in de Tweede Kamer voorts aan geen aanleiding te zien om het plan, dat voor Suriname bestond, in werking te stellen.

1) NOS journaal, 8 juni 2007