Beantwoording vragen van Cörüz, Ormel en van Gennip over het verhinderen van de arrestatie van Mladic en Karadzic

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Cörüz, Ormel en Van Gennip over het verhinderen van de arrestatie van Mladic en Karadzic. Deze vragen werden ingezonden op 13 september 2007 met kenmerk 2060725170.

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Cörüz, Ormel en Van Gennip (allen CDA) over het verhinderen van de arrestatie van Mladic en Karadzic.

Vraag 1

Wat is uw mening over het boek ‘Paix et Châtiment’ van Florence Hartmann en het krantenartikel over het verhinderen van de arrestatie van Mladic en van Karadzic door grote landen naar aanleiding van het verschijnen van dit boek? 1)

vraag 2

Klopt het dat Karadzic in 1997 door een Russisch militair vliegtuig naar Wit-Rusland is gebracht? Heeft de CIA in 2005 de Bosnisch-Servische politie verzocht om het schaduwen van Karadzic te staken? Zijn twee Franse piloten vrijgelaten in ruil voor de belofte van de Franse president Chirac om Mladic en Karadzic met rust te laten?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u deze gebeurtenissen?

Vraag 5

Gaat u de betrokken internationale partijen aanspreken op de noodzaak van hun medewerking bij een spoedige arrestatie van Mladic en Karadzic?

Antwoord 1, 2, 3 en 5

Ik heb kennis kunnen nemen van de in het boek geuite beschuldigingen en het krantenartikel dat naar aanleiding van dit boek is verschenen. Ik ben, net zoals u, teleurgesteld dat Karadzic en Mladic nog steeds niet zijn opgepakt. Ik heb er begrip voor dat het uitblijven van hun arrestatie vragen oproept en deze situatie vind ik zelf ook zeer onbevredigend. Mevrouw Hartmann’s boek roept vr agen op maar geeft geen bewijzen. Ik beschik niet over concrete informatie die de suggesties en beschuldigingen van mevrouw Hartmann ondersteunt.

Nederland zal blijven aandringen op het belang van samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal. Alle VN-leden zijn verplicht om volledig met het Tribunaal samen te werken. Deze verplichting vloeit voort uit Resolutie 827 (1993) van de VN-Veiligheidsraad evenals artikel 29 van het Statuut van het Tribunaal. Als er concrete aanwijzingen zijn dat een VN-lidstaat zich niet aan deze afspraken houdt, wat meestal door het Joegoslavië Tribunaal wordt gesignaleerd, dan is het de taak van de Internationale Gemeenschap om deze landen op hun verplichtingen te wijzen. Nederland neemt deze taak serieus en hecht aan het vasthouden van de internationale consensus op dit gebied. Mede door toedoen van de Nederlandse inspanningen blijft ICTY-samenwerking op de internationale agenda staan.

Vraag 4

Zijn de onthullingen van de woordvoerster van de hoofdaanklager van het Joegoslavië- Tribunaal beschadigend voor de werkzaamheden van het tribunaal?

Antwoord

Ik ben tevreden over de geleverde inspanningen van het ICTY. Het Tribunaal zal op zijn resultaten beoordeeld moeten worden.

  1. de Volkskrant, 10 september 2007