Beantwoording vragen van de leden De Roon en Agema over Europese subsidies voor lobby's door milieuclubs

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Agema over Europese subsidies voor lobby’s door milieuclubs. Deze vragen werden ingezonden op 11 december 2007 met kenmerk 2070806400.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden De Roon, Agema (PVV) over Europese subsidies voor lobby’s door milieuclubs.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht “EU geeft milieuclubs miljoenen om te lobbyen”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Welke Nederlandse milieuclubs delen mee in deze geldsmijterij?

Antwoord

In 2006 heeft de Europese Commissie subsidie toegekend aan de volgende Nederlandse NGO’s:

FERN

€ 62.120,00

Stichting Seas at Risk Federation

€ 76.915.00

The Coastal Union

€ 121.617,00

Justice & Environment

€ 180.594,00

Stichting Aquanet Europa

€ 182.731,00

Stichting Avalon

€ 188.586,00

Stichting ter ondersteuning van Anped

€ 190.682,00

Vereniging Healthcare without Harm Europe

€ 343.820,00

Stichting Birdlife Europe

€ 380.052,00

Op de website van de Europese Commissie zijn de wettelijke grondslagen, de uitvoeringsregels en de verantwoording van de subsidieregeling terug te vinden

(http://ec.europa.eu/environment/funding/intro_en.htm)

Vraag 3
Deelt u de mening dat het een schandaal is dat mede van de Nederlandse overheid en burgers afkomstige gelden worden besteed aan lobby-werk in Brussel? Bent u bereid om u er voor in te zetten dat dit wordt beëindigd? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Deelt u de mening dat met deze subsidies afbreuk wordt gedaan aan het democratisch proces waarin alle politieke kleuren reeds vertegenwoordigd zijn? Zo ja, wat gaat u hiertegen doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ik heb geen reden om aan te nemen dat de verstrekte subsidies op ongewenste wijze worden benut en zie dan ook geen aanleiding mij in te zetten voor de beë indiging daarvan. Maatschappelijke organisaties vervullen een belangrijke rol bij het geïnformeerd houden van burgers, beleidsmakers en parlementariërs over de vele, vaak complexe, vraagstukken. De Europese Commissie biedt sedert 1997 NGO’s de mogelijkheid aan van cofinanciering onder strikte en transparante voorwaarden. Het subsidieprogramma heeft ten doel de betrokkenheid van de organisaties bij het Europese milieubeleid te versterken, in het bijzonder in relatie tot het 6e Milieu Actieplan.

Vraag 5
Worden deze milieuclubs ook van subsidies voorzien door de Nederlandse overheid? Zo ja, bent u bereid om te bewerkstelligen dat de Nederlandse subsidiëring wordt verminderd met een bedrag gelijk aan het bedrag dat zij van de Europese Unie ontvangen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

In voorkomende gevallen wordt subsidie door de Nederlandse overheid verleend op basis van specifieke voorstellen voor specifieke activiteiten, die vaak op Nederland zijn gericht. De Europese subsidie dient doorgaans andere doelen en activiteiten. Ik zie dan ook geen reden te korten op subsidies die de Nederlandse overheid verstrekt.

1) http://www.elsevier.nl/nieuws/europese_unie/artikel/asp/artnr/182771/index.html