Beantwoording vragen van de leden Pechtold, Van Baalen, Peters, Eijsink, Van Bommel, Voordewind en J.J. van Dijk over vrouwenhandel

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Pechtold, Van Baalen, Peters, Eijsink, Van Bommel, Voordewind en J.J. van Dijk aan de minister van Buitenlandse Zaken over de bijdrage en deelname van Wit-Rusland aan de VN conferentie over vrouwen- en kinderhandel. Deze vragen werden ingezonden op 6 maart 2007 met kenmerk 2060708870.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Pechtold (D'66), Van Baalen (VVD), Peters (GroenLinks), Eijsink (PvdA), Van Bommel (SP), Voordewind (ChristenUnie) en Jan Jacob van Dijk (CDA) over de bijdrage en deelname van Wit-Rusland aan de VN conferentie over vrouwen- en kinderhandel.

Vraag 1
Bent u bekend met de organisatorische bijdrage en deelname van Wit-Rusland aan de conferentie over vrouwen- en kinderhandel van de Verenigde Naties (VN) te New York van maandag 5 maart 2007?

Antwoord
Ja. Op 5 maart organiseerden de VN-vertegenwoordigingen van Wit-Rusland en de Filippijnen, in samenwerking met het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) en Vital Voices Global Partnerships (een Amerikaanse NGO), een bijeenkomst over de bestrijding van de handel in vrouwen en meisjes. De bijeenkomst vond plaats en marge van de 51e zitting van de Commission on the Status of Women (CSW) en werd bijgewoond door een groot aantal vertegenwoordigers van VN-lidstaten (waaronder het VK, Spanje, Denemarken, Finland, Duitsland, Zweden, Slowakije, Oostenrijk en Hongarije), VN-instellingen, IOM, OVSE en NGO’s. Sprekers waren o.a. de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, de voorzitter van de Algemene Vergadering, de plaatsvervangend UN High Commissioner for Human Rights (UNHCHR) en de plaatsvervangend directeuren van UNICEF en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Vraag 2
Bent u op de hoogte van het feit dat twee Wit-Russische organisatoren, Natalya Petkevich en Vladimir Naumov, op de Europese Unie en Verenigde Staten visa-banlist voor Wit-Rusland staan omdat dit land zich niet aan de mensenrechten houdt en zij nauw betrokken zijn bij het bewind dat daarvoor verantwoordelijk is?

Antwoord
Ja, Natalya Petkevich, plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie, en Vladimir Naumov, minister van Binnenlandse Zaken, behoren beiden tot de groep van personen aan wie de Europese Unie een visumverbod en andere beperkende maatregelen heeft opgelegd en staan tevens op de lijst van personen tegen wie de Verenigde Staten vergelijkbare restricties hebben ingesteld. Beide personen traden op als sprekers.

Overigens kunnen de Amerikaanse autoriteiten, ongeacht eventuele visumresctricties, Wit-Russische vertegenwoordigers niet de toegang tot de Verenigde Staten weigeren wanneer het reisdoel het bijwonen van een VN-bijeenkomst is.

Vraag 3
Bent u op de hoogte dat de VN sinds 2000 resoluties hebben aangenomen, de meest recente op 2 november 2006, waarin zij onder andere de Wit-Russische autoriteiten oproepen om de verdwijningen van politieke opponenten te onderzoeken en dat hieraan geen gehoor is gegeven?

Vraag 4
Bent u op de hoogte dat een van de afgevaardigden, de minister van Binnenlandse Zaken van Wit-Rusland, dhr. Naumov, een van de verdachten is van de verdwijning van de oppositieleiders Yury Zakharenko, Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsky en Dmitry Zavadsky?

Antwoord
Ja.

Vraag 5
Bent u bereid formeel en publiekelijk uw ongenoegen te uiten over de rol van Wit-Rusland op, en de vertegenwoordigers die zij stuurt naar, een conferentie over mensenrechten?

Antwoord
Het beleid van de EU ten aanzien van Wit-Rusland is zeer kritisch vanwege de ernstige mensenrechtenschendingen die in dat land plaatsvinden. Naar aanleiding van de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in maart 2006 waarbij oppositieleden gevangen zijn gezet, de vrijheid van meningsuiting is beknot, en de vrijheid van vereniging werd beperkt, heeft de Raad op 10 april 2006 beperkende maatregelen, waaronder een visumverbod voor het grondgebied van de EU, aangenomen tegen president Loekasjenko, de Belarussische leiders en de functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de schending van internationale mensenrechten, alsook voor het harde optreden tegen de civiele samenleving en de democratische oppositie.

Ten aanzien van deze conferentie over mensenhandel heeft Nederland publiekelijk aangegeven niet op diplomatiek niveau aanwezig te zijn geweest in verband met de rol van minister Naumov, die verdacht wordt van betrokkenheid bij politieke verdwijningen, als co-sponsor van deze conferentie. Nederland verklaarde tevens de bestrijding van mensenhandel van groot belang te achten. Om deze reden onderhouden Nederland en Wit-Rusland op ambtelijk niveau een praktische werkrelatie om mensenhandel tegen te gaan. Nederland heeft ook initiatieven in Wit-Rusland ondersteund om publieke bewustwording inzake mensenhandel te vergroten.

Vraag 6
Bent u bereid Wit-Rusland op te roepen zich per direct aan de resoluties van de VN te houden en een onderzoek te starten naar de verdwijningen in Wit-Rusland?

Antwoord
Nederland heeft in EU-, Raad van Europa-, en OVSE-verband, alsmede in de bilaterale contacten, Wit-Rusland bij herhaling opgeroepen om zich aan de internationale mensenrechtenverdragen en relevante VN-resoluties te houden en opheldering te verschaffen over een aantal verdwijningen, en zal die lijn in de toekomst blijven volgen zolang Wit-Rusland geen gehoor geeft aan deze oproepen.

Vraag 7
Bent u op de hoogte van het feit dat Wit-Rusland ontkent politieke gevangen te hebben en nog niet heeft ingestemd met het verzoek van de Raad van Europa een onafhankelijke commissie van die raad onderzoek te laten doen naar het bestaan van politieke gevangenen in Wit-Rusland?

Antwoord
Ja.

Vraag 8
Bent u bereid Wit-Rusland op te roepen per direct in te stemmen met het verzoek van de Raad van Europa een onafhankelijke commissie van die raad onderzoek te laten doen naar het bestaan van politieke gevangen in Wit-Rusland?

Antwoord
Nederland zal in EU-verband bezien hoe de EU het verzoek van de voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa voor onderzoek in Wit-Rusland kan ondersteunen.

Vraag 9
Wilt u de ambassadeur van Wit-Rusland in Nederland over bovenstaande zaken aanspreken?

Vraag 10
Heeft u de Nederlandse vertegenwoordigers bij de VN opgeroepen formeel hun ongenoegen over deze feiten te uiten tijdens de hierboven genoemde conferentie die in het teken van mensenrechten staat?

Antwoord
Nederland en de EU dragen zowel in de bilaterale contacten met Wit-Russische overheidsdienaren alsook in multilaterale fora stelselmatig het kritische EU-beleid jegens Wit-Rusland uit.

Vraag 11
Bent u bereid om uw ambtgenoten in Europa, uw counterpart in de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheids Beleid, dhr. Solana, te vragen het onder 5, 6, 8 en 9 gestelde ook te doen?

Antwoord
Nederland zal zich in EU-verband hard blijven maken voor een kritisch beleid jegens Wit-Rusland.