Beantwoording vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn over eenzijdige politieke activiteiten van de door de overheid gesubsidieerde organisatie United Civilians for Peace

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Baalen en Boekestijn over eenzijdige politieke activiteiten van de door de overheid gesubsidieerde organisatie United Civilians for Peace. Deze vragen werden ingezonden op 20 december 2006 met kenmerk 206074690.

De Minister van Buitenlandse Zaken
Dr. B.R. Bot

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking
Mevrouw A. van Ardenne-Van der Hoeven

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne-Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn (beiden VVD) over eenzijdige politieke activiteiten van de door de overheid gesubsidieerde organisatie United Civilians for Peace

Vraag
Bent u bekend met het artikel “Met rap geef ik de geschiedenis terug”? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het u bekend dat het evenement Rap4Justice, op 9 december jl. georganiseerd door de organisatie United Civilians for Peace die via diverse medefinancieringsorganisaties door de regering wordt gesubsidieerd, met de aanwezigheid van rappers die het beleid van Israël met het nazi-regime vergelijken en geweld tegen Israël niet afkeuren, een sterk eenzijdig politiek karakter had?

Antwoord
Voor zover ons bekend heeft United Civilians for Peace (UCP) op 10 december jl. in de Melkweg in Amsterdam een festival georganiseerd waarbij aandacht werd gevraagd voor het Israëlisch-Palestijns conflict en waar behalve Palestijnse en Nederlandse, ook Arabisch-Israëlische en Joods-Israëlische artiesten optraden.

Het spreekt voor zich dat wij elke vergelijking tussen het beleid van de staat Israël en het nazi-regime en het gebruik van geweld tegen Israël ten stelligste afkeuren.

Vraag 3
Is het u bekend dat bij Rap4Justice aanwezige vertegenwoordigers van de CIDI-Jongerenorganisatie (CiJO) het verspreiden van documentatie onmogelijk is gemaakt en dat zij verzocht zijn het evenement te verlaten?

Antwoord
Naar wij hebben vernomen is het vast beleid van de Melkweg dat tijdens evenementen niet gefolderd mag worden. Toen bleek dat, na daarop gewezen te zijn door zowel de Melkweg als UCP, de vertegenwoordigers van de CIDI-jongerenorganisatie zich niet aan deze regel hielden, is hen verzocht het evenement te verlaten.

Vraag 4
Herinnert u zich uw antwoord op eerder terzake van de organisatie United Civilians for Peace gestelde Kamervragen dat “het onwenselijk is dat Nederlandse medefinancieringsorganisaties gelden van de Nederlandse overheid (… ) aanwenden voor uitsluitend eenzijdige politieke activiteiten” 2)? Bent u bereid de subsidiëring van de organisatie United Civilians for Peace te heroverwegen? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Wij zijn nog altijd van oordeel dat het onwenselijk zou zijn dat Nederlandse medefinancieringsorganisaties gelden van de Nederlandse overheid zouden aanwenden voor uitsluitend eenzijdige politieke activiteiten die bovendien weinig relevantie zouden hebben voor de doelstellingen van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Deze organisaties zijn daarvan ook op de hoogte. Wij zien echter, mede gelet op het antwoord op vraag 2, in de door UCP op 10 december jl. georganiseerde bijeenkomst geen reden om de betrokken medefinancieringsorganisaties te verzoeken de financiering van UCP stop te zetten.

Vraag 5
Deelt u de mening dat het subsidiëren van eenzijdige anti-Israëlische manifestaties slecht is voor de positie van Nederland in het Midden-Oosten en daarmee de belangen van Nederland, ook als honest broker, schaadt?

Antwoord
De Nederlandse positie van honest broker in het Midden-Oosten is stevig, zoals ook weer duidelijk werd tijdens het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken aan de regio jl. augustus en in recente contacten met Israë lische en Palestijnse leiders. Wij hebben geen reden aan te nemen dat deze positie aan erosie onderhevig is vanwege activiteiten van het onafhankelijke Nederlandse maatschappelijk middenveld.

1) ‘Met rap geef ik de geschiedenis terug’; Palestijnse en Israëlische rappers staan samen op het podium in Amsterdam, de Volkskrant, 12 december 2006

2) Aanhangsel Handelingen nr. 342 Herdruk,

vergaderjaar 2002-2003