Beantwoording vragen van de leden Van der Staaij, Van Baalen en Voordewind over de positie van religieuze groeperingen in Kazachstan

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staaij, Van Baalen en Voordewind over de positie van religieuze groeperingen in Kazachstan. Deze vragen werden ingezonden op 22 maart 2007 met kenmerk 2060710150.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD) en Voordewind (ChristenUnie) over de positie van religieuze groeperingen in Kazachstan.

Vraag 1

Kent u het artikel ‘Kazakhstan: The fight against terrorism and religious groups without registration’? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat er momenteel in Kazachstan sprake is van een ‘Operation Religious Extremism’ van overheidswege, en dat ook kleine, volstrekt ongevaarlijke christelijke groeperingen daardoor getroffen worden? Zo ja, hoe beoordeelt u dit optreden van de Kazachse overheid?

Antwoord

Nee.

Vraag 3
Is het waar dat de regering van Kazachstan bezig is met het opstellen van een nieuwe religiewet, waarbij registratie-eisen voor religieuze gemeenschappen aangescherpt worden en met name de bepalingen voor kleine geloofsgemeenschappen zeer negatief uitwerken? In welk stadium van voorbereiding verkeert dit wetsvoorstel?

Antwoord

De regering van Kazachstan heeft een interdepartementale werkgroep belast met het opstellen van een wetsvoorstel inzake religieuze groeperingen. De werkgroep heeft wetenschappelijk advies ingewonnen en zal naar verwachting na april komen met een eerste ontwerp. Het wetsvoorstel zal mogelijk in september 2007 worden geagendeerd voor parlementaire behandeling. Over de inhoud van het voorstel is nog niets bekend gemaakt.

Vraag 4
Deelt u de zorg ten aanzien van de ontwikkelingen in Kazachstan en zou u deze, gelet op de goede betrekkingen die Nederland met Kazachstan heeft 2), nadrukkelijk onder de aandacht van de Kazachse autoriteiten willen brengen, om zo een verbetering van de positie van kleine godsdienstige genootschappen na te streven?

Antwoord

Gelet op het belang dat ik hecht aan het waarborgen van het recht op vrije keuze van religie en het respecteren van het verbod op discriminatie op grond van geloofsovertuiging zal ik de ontwikkelingen in Kazachstan op dit terrein aandachtig blijven volgen. Indien het wetsontwerp tegen deze achtergrond aanleiding geeft tot zorg, dan zal ik deze kwestie in OVSE-kader aan de orde stellen. Bilaterale contacten, evenals de reguliere dialoog van de Europese Unie met Kazachstan in het kader van de Partnerschaps-en Samenwerkingovereenkomst, bieden daartoe ook mogelijkheden.

1)www.forum18.org, 28 februari 2007

2) Zie http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/landen,landenoverzichten/europa/kazachstan.html