Beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over de ineenstorting van de strijd tegen corruptie in Roemenië

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over de ineenstorting van de strijd tegen corruptie in Roemenië. Deze vragen werden ingezonden op 5 april 2007 met kenmerk 2060711560.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden Wilders en De Roon (PVV) over de ineenstorting van de strijd tegen corruptie in Roemenië.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Roemenië heeft genoeg van de wervelstorm”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is het waar, dat Roemenië dankzij de hervormingsgezinde minister van Justitie, Monica Macovei, bij de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie het voordeel van de twijfel kreeg?

Antwoord

Roemenië is op 1 januari jl. toegetreden tot de Europese Unie omdat het land in voldoende mate aan de daarvoor gestelde voorwaarden voldeed.

Vraag 3
Bent u verrast, dat de “hervormingsarchitect” Macovei en de noodzakelijke hervormingen in Roemenië kort na de toetreding op een dood spoor gerangeerd worden? Zo ja, hoe kan het dat de Nederlandse regering niet op de hoogte was van de politieke krachtsverhoudingen in Roemenië? Zo neen, waarom heeft u ingestemd met Roemenië’s toetreding tot de EU?

Antwoord

Mw. Macovei heeft als minister van Justitie de noodzakelijke hervormingen op het gebied van de rechtsstaat met kracht ter hand genomen, hetgeen een positief effect heeft gehad op het EU-toetredingsproces van Roemenië. Vanwege spanningen binnen de regeringscoalitie heeft premier Tariceanu onlangs een herstructurering van zijn regering doorgevoerd. Daarbij is onder andere Mw. Macovei, als minister van Justitie, vervangen. De nieuwe minister van Justitie heeft aangekondigd de door mw. Macovei ingezette koers te blijven volgen. Hij heeft hierbij nadrukkelijk de strijd tegen corruptie genoemd, alsmede goedkeuring van het wetsontwerp inzake het Integriteitagentschap. Dit zal moeten blijken in de praktijk. Het is derhalve te vroeg om een oordeel te vellen over de gevolgen van de herstructurering voor de voortgang van het hervormingsproces.

Vraag 4
Deelt u de mening, dat nu tegen Roemenië stappen moeten worden gezet en dat het beter zou zijn om Roemenië zo snel mogelijk uit de Europese Unie te verwijderen? Zo ja, welke stappen gaat u zetten om Roemenië te bestraffen voor het feit dat dit land het noodzakelijke hervormingsproces nu de nek heeft omgedraaid? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Bij toetreding is aan Roemenië en Bulgarije een systeem van voortgezet toezicht, het zgn. cooperation and verification mechanism, opgelegd. Hiermee wordt getoetst of het hervormingsproces op het gebied van JBZ, ook na toetreding in voldoende mate doorgaat. De Commissie heeft inmiddels aangekondigd eind juni 2007 te zullen komen met een rapport over de voortgang van de JBZ-hervormingen in Roemenië (en Bulgarije). Een oordeel over eventueel te nemen verdere stappen kan pas gevormd worden na het verschijnen van dit rapport.

Ik verwijs u in dit kader graag naar de antwoorden op de kamervragen die de heer Van Dijk op 12 januari 2007 aan toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Bot stelde.

1) NRC Next , 4 april 2007