Beantwoording vragen Van der Ham over Turkse organisatie LAMBDA die dreigt te worden verboden wegens 'immorele activiteiten'

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over Turkse organisatie LAMBDA die dreigt te worden verboden wegens 'immorele activiteiten'. Deze vragen werden ingezonden op 19 oktober 2007 met kenmerk 2070802980.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Van der Ham (D66) over Turkse organisatie LAMBDA die dreigt te worden verboden wegens 'immorele activiteiten'.

Vraag 1
Hoe beoordeelt u het bericht dat de gouverneur van Istanbul poogt de homorechtenorganisatie ‘LAMBDA Istanbul’ te verbieden? Wat vindt u van de argumentatie dat de organisatie “tegen de wet en moraal” ingaat? Wat vindt u van de aantijging van het ‘Provincial Associations Directorate of the Governors office’ dat LAMBDA Istanbul niet het Turkse burgerlijk wetboek en artikel 41 van de Grondwet zou respecteren?1

Vraag 2
Zijn de wetsteksten waar de tegenstanders van LAMBDA Istanbul zich op beroepen in strijd of in lijn met binnen de Europese Unie geldende afspraken?

Vraag 3
Welke acties kan de Nederlandse regering nemen tegen een verbod op LAMBDA Istanbul? Bent u bereid om, eventueel met uw Europese ambtgenoten, bezwaar aan te tekenen tegen een mogelijk verbod op LAMBDA Istanbul?

Antwoord
De zaak tegen LAMBDA is uitgesteld tot 31 januari 2008, omdat de rechter thans laat onderzoeken in hoeverre een eventuele sluiting van de Turkse homorechtenorganisatie LAMBDA Istanbul in lijn is met de Turkse grondwet en het internationaal recht. Van belang is hoe het wetsartikel waarop de aanklacht is gebaseerd door de Turkse rechter wordt geïnterpreteerd. De Nederlandse regering zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen en de zaak ook in Europees verband onder de aandacht brengen in het kader van de politieke dialoog. Daarnaast draagt de Nederlandse regering financieel bij aan projecten die tot doel hebben de homorechtenorganisaties in Turkije institutioneel te versterken.

1: zie link