Beantwoording vragen Van der Staaij, Van Baalen en Van Gennip over subsidie aan Ma'an News Service

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staaij, Van Baalen en Van Gennip aan de minister van Buitenlandse Zaken over subsidie aan Ma’an News Service. Deze vragen werden ingezonden op 22 maart 2007 met kenmerk 2060710240.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
drs. A. G. Koenders

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD) en Van Gennip (CDA) over subsidie aan Ma’an News Service.

Vraag 1
Kent u het bericht ‘Hate terminology in Arabic sanitized in English translations by Palestinian news service’? 1)

Antwoord
Ja

Vraag 2
Is het waar dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de periode van drie jaar voor een bedrag van €1,2 miljoen subsidie verleent aan de in het artikel bedoelde Ma’an News Service? 2) Zijn er, afgezien van de reguliere subsidievoorwaarden met betrekking tot financiering en rapportage, door de Nederlandse subsidieverstrekker ook eisen gesteld aan Ma’an met betrekking tot bijvoorbeeld de onafhankelijkheid en objectiviteit van de nieuwsverstrekking? Wanneer loopt de subsidieperiode af?

Antwoord
Er is een driejarig contract afgesloten met Ma’an Network voor een bedrag van €1,2 miljoen, dat afloopt op 30 november 2007. Contractueel is vastgelegd dat één van de projectdoelstellingen is een bijdrage te leveren aan professionele, onafhankelijke en objectieve nieuwsvoorziening in de Palestijnse Gebieden. In halfjaarlijks overleg met Ma’an Network wordt besproken in hoeverre deze doelstelling wordt gerealiseerd.

Daarnaast is op initiatief van de donoren, waaronder Nederland, een stijlgids opgesteld, waarin wordt aangegeven welke terminologie gehanteerd moet worden voor politiek gevoelige onderwerpen.

Momenteel voert een team van de BBC World Service Trust een evaluatie uit van het project. Het eindrapport wordt in juni van dit jaar verwacht. In deze evaluatie zal het werk van Ma'an bezien worden tegen de achtergrond van internationaal geaccepteerde journalistieke normen, zoals die ook gehanteerd worden door de BBC. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar procedures voor nieuwsgaring, onafhankelijkheid en objectiviteit. Ook zal gekeken worden naar eventuele verschillen tussen de Arabisch- en Engelstalige website van Ma’an Network.

Vraag 3
Bent u bereid om te onderzoeken of de beweringen in het bovengenoemde artikel op waarheid berusten, namelijk dat, daar waar de Arabische teksten van Ma’an Israëls bestaansrecht ontkennen en onmiskenbare elementen bevatten van de jihad-ideologie die onder Palestijnse terroristen gangbaar is, deze niet terugkomen in de Engelse vertalingen op de website van Ma’an? Is hier sprake van een bewuste ‘neutralisatie’ voor de buitenwereld?

Antwoord
De Nederlandse en Deense vertegenwoordiging hebben onlangs in een reguliere bespreking het door u genoemde artikel ter sprake gebracht. Naar aanleiding hiervan heeft de directeur van Ma’an Network de eindredacteuren nogmaals gewezen op de afspraken die zijn gemaakt met betrekking tot het gebruik van het woord “martelaar” of verwijzingen naar het bestaansrecht van Israël. Redacteuren dienen daar strikt de hand aan te houden. Er zijn mij geen andere voorbeelden bekend van wezenlijke verschillen in de berichtgeving tussen de Arabische en Engelse website.

Overigens lijkt de internationale reputatie van Ma’an Network als onafhankelijk persbureau groeiende, blijkens het feit dat internationale persagentschappen en Israëlische kranten in toenemende mate berichten en foto’s overnemen van Ma’an.

Vraag 4
Bent u, wanneer uw bevindingen stroken met de beweringen in het artikel, bereid om uw subsidierelatie met Ma’an News Service te herzien en de kwestie met de Deense regering te bespreken, teneinde ook hen te bewegen de subsidieverstrekking te herzien en zo één lijn met Nederland te trekken?

Antwoord
Mocht uit de BBC-evaluatie blijken dat de stijlgids onvoldoende wordt gehanteerd en dat de berichtgeving van Ma’an Network op de Arabische website niet objectief en onafhankelijk zou zijn, dan zal in overleg met Denemarken worden bezien welke passende maatregelen dienen te worden genomen.

2)