Beantwoording vragen Van Gennip en Ferrier over de aanval op militairen van de Afrikaanse Unie in Darfur

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier over de aanval op militairen van de Afrikaanse Unie in Darfur. Deze vragen werden ingezonden op 8 oktober 2007 met kenmerk 2070801790.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van Gennip en Ferrier (CDA) over de aanval op militairen van de Afrikaanse Unie in Darfur.

Vraag 1
Is het bericht1 waar over een aanval op de vredesmacht in Darfur?

Antwoord
Het is waar dat de basis van de African Union Mission in Sudan (AMIS) te Haskhanita, Darfur op 29 september jl. is aangevallen. Hierbij zijn ten minste tien doden gevallen. AMIS voert een onderzoek uit naar de gebeurtenissen.

Vraag 2
Hebt u informatie over wat er precies is gebeurd bij deze aanval op een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Darfur, Soedan? Hoe verklaart u deze aanval? Is u een specifieke aanleiding bekend? Wat is uw oordeel over deze aanval?

Antwoord

Op dit moment is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanval. Zolang daar geen duidelijkheid over bestaat kan slechts gespeculeerd worden over de motieven voor of de aanleiding tot deze gebeurtenissen. Nederland en de overige leden van de internationale gemeenschap veroordelen deze aanval ten sterkste en betreuren de dood van de betrokken vredeshandhavers.

Vraag 3
Welke maatregelen, zowel militair als politiek, zijn nu genomen om herhaling te voorkomen?

Vraag 4
Verwacht u dergelijke problemen ook bij de uitvoering van resolutie 1769 (2007) van de Veiligheidsraad met de bijbehorende troepenmacht van 26.000 militairen en politiemensen?

Antwoord
Zolang er geen politieke oplossing is voor het conflict in Darfur en de in dit gebied aanwezige vredesmacht onvoldoende slagkracht heeft, blijft het voorkómen van nieuwe gewelddadigheden een grote uitdaging. Daarom werken de VN, de AU en betrokken landen – waaronder Nederland – hard aan de voorbereiding van vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen, die eind oktober zouden moeten aanvangen, en de komst van een goed uitgeruste, effectieve AU/VN vredesmissie (UNAMID), zoals voorzien in Veiligheidsraadresolutie 1769 (2007).

1: De Volkskrant, 30 september jl.