Beantwoording vragen Van Gennip, Knops en Ferrier over de betaling van Afghaanse politiemensen in Kandahar

Bijgaand bieden wij u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip, Knops en Ferrier (CDA) over de betaling van Afghaanse politiemensen in Kandahar. Deze vragen werden ingezonden op 18 oktober 2007 met kenmerk 2070802830.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Defensie,
E. van Middelkoop

De minister van Ontwikkelingssamenwerking,
drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, de heer Van Middelkoop, minister van Defensie en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip, Knops en Ferrier (CDA) over de betaling van Afghaanse politiemensen in Kandahar.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving 1) dat Canada en de Verenigde Staten Afghaanse politiemensen in de provincie Kandahar direct en in contanten betalen, via een Afghaans trustfund, en zo de regering in Kabul omzeilen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Klopt deze berichtgeving? Zo ja, hoe beoordeelt u deze handelwijze?

Vraag 3
Klopt het dat de corruptie van de lokale politie in Kandahar, die het gevolg was van het niet ontvangen van salaris, inmiddels afgenomen is, tot tevredenheid van de bevolking en de lokale autoriteiten?

Antwoord
Canada betaalt de salarissen van de Afghan National Police (ANP) via het Law and Order Trust Fund for Afghanistan (LOTFA). De salarissen worden door Afghaanse functionarissen aan de politieagenten uitbetaald. Canada heeft nu ingesteld dat Canadese troepen en Amerikaanse politiementoren de Afghaanse functionarissen begeleiden, zodat deze in de districten ter plekke politieagenten kunnen uitbetalen.

Aangezien de Canadese maatregelen onlangs zijn genomen, is het voorbarig daaraan reeds conclusies te verbinden. De Canadese ambassade in Kabul onderstreept evenwel dat de eerste resultaten positief lijken. Nederland volgt de voortgang uiteraard nauwgezet.

Vraag 4
Deelt u de opvatting dat de oplossing van de salarisproblematiek cruciaal is voor het succes van de Nederlandse initiatieven ter versterking van de politie in Uruzgan?

Antwoord
ISAF zal de veiligheidstaken geleidelijk moeten kunnen overdragen aan het Afghaanse leger en de Afghaanse politie. Een goed uitgerust, opgeleid en gemotiveerd Afghaans veiligheidsapparaat is in onze ogen essentieel voor de wederopbouw en voor duurzame stabiliteit van Afghanistan. De correcte uitbetaling van politiesalarissen is hiervoor een belangrijke voorwaarde.

Vraag 5
In hoeverre is een werkbare oplossing van de salarisproblematiek vanuit Kabul binnen afzienbare tijd realistisch?

Antwoord
In Kabul wordt momenteel gewerkt aan de versnelde uitvoering van het Electronic Funds Transfer om de salarisbetaling elektronisch te laten verlopen. Hoewel de Afghaanse overheid zich bewust is van de noodzaak de uitbetaling van salarissen op de kortst mogelijke termijn te verbeteren, zal de uitvoering enige tijd vergen en zullen tijdelijke maatregelen nodig zijn.

Vraag 6
Bent u bereid - eventueel als overgangsmaatregel - de uitbetaling van salarissen van politiemensen in Uruzgan, naar het voorbeeld van de Canadezen en de Amerikanen, dus via een Afghaans trustfund waar Nederland (mede) donor van is, te overwegen? Zo ja, hoe gaat u dat aanpakken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Salarissen van Afghaanse politieagenten worden betaald uit LOTFA, waaraan Nederland in 2007 10 miljoen euro heeft bijgedragen. De betaalteams van het Amerikaanse bedrijf Dyncorp hebben onlangs in Uruzgan besloten naast de ANAP ook de ANP individueel te betalen. De eerste salarisbetalingen zullen binnenkort op deze wijze geschieden. Nederland zal de resultaten hiervan nauwgezet volgen en in overleg met de nieuwe provinciale politiecommandant Juma Gul bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn.

1) Troops pay police to bolster security’, The Globe and Mail, 9 oktober 2007