Beantwoording vragen Van Gennip over het vermeend betalen van losgeld in Zuid- Koreaanse gijzelingszaak

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over het vermeend betalen van losgeld in Zuid-Koreaanse gijzelingszaak. Deze vragen werden ingezonden op 5 september 2007 met kenmerk 2060724530.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over het vermeend betalen van losgeld in Zuid-Koreaanse gijzelingszaak.

Vraag 1
Kent u het bericht dat de regering van Zuid-Korea 15 miljoen dollar losgeld heeft betaald aan de Taliban voor de vrijlating van de Zuid-Koreaanse gegijzelden? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u het Nederlands regeringsbeleid bevestigen om nooit losgeld te betalen voor gegijzelde Nederlandse onderdanen, omdat dit het risico op gijzeling van Nederlanders in de hele wereld vergroot?

Antwoord
Nederland zal niet afwijken van de lijn dat niet met gijzelnemers wordt onderhandeld over losgeld of andere gestelde eisen. In geval van een ontvoeringszaak waarbij Nederlanders zijn betrokken zal Nederland door middel van diplomatieke druk via de lokale autoriteiten er alles aan doen om tot een goede uitkomst te komen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat (eventuele) betaling van losgeld door de Zuid-Koreaanse regering aan de Taliban het risico op ontvoering van militairen en opbouwwerkers van alle buitenlandse mogendheden in Afghanistan aanzienlijk vergroot?

Antwoord
De Zuid-Koreaanse regering ontkent met klem dat er losgeld aan de Taliban is betaald. Er zijn wel gesprekken geweest tussen de Taliban en een regeringsdelegatie uit Seoul. Het besluit van Zuid-Korea om zich eind 2007 terug te trekken uit Afghanistan werd al genomen voordat de gijzelingszaak begon. Tevens heeft de regering van Zuid-Korea haar onderdanen verboden zendingswerk in Afghanistan te verrichten.

Aangezien ik geen informatie heb die zou wijzen op het betalen van losgeld aan de Taliban door Zuid-Korea, kan ik niet zeggen dat andere hulpverleners, diplomaten, militairen en andere personen een verhoogd risico lopen op ontvoering. Nederland is wel bezorgd over het toenemende aantal ontvoeringen en gijzelingen in Afghanistan.

Vraag 4
Bestaan internationale afspraken over het betalen van losgeld? Zo ja wat houden die in? Zo neen, bent u bereid om in ISAF-verband de onwenselijkheid van het betalen van losgeld voor ontvoeringen aan de orde te stellen? Bent u tevens bereid hierover extern te communiceren, zodat het de Taliban duidelijk is dat ontvoeringen hun geen losgeld opleveren?

Antwoord
Er bestaan geen internationale afspraken over het betalen van losgeld aan gijzelnemers.

In EU-verband zijn onder Duits voorzitterschap stappen ondernomen om informatie-uitwisseling inzake ontvoeringen te bevorderen. Ook is in de Noord-Atlantische Raad meerdere malen onderstreept dat niet met gijzelnemers als de Taliban moet worden onderhandeld aangezien dit de veiligheid van buitenlanders in Afghanistan in gevaar zou kunnen brengen.

1) Radio 1 Journaal, 1 september 2007