Beantwoording vragen van het lid Boekestijn over problemen bij een electriciteitscentrale bij Juba

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over problemen bij een elektriciteitscentrale bij Juba. Deze vragen werden ingezonden op 21 november 2007 met kenmerk 2070805170.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over problemen bij een elektriciteitscentrale bij Juba.

Vraag 1

Bent u bereid zo spoedig mogelijk een onderzoek te starten naar de problemen die zich voordoen bij een elektriciteitscentrale, die gefinancierd is met het Multi Donor Trust Fund voor Zuid-Sudan (MDTF-SS) en waar drie van de vijf grote generatoren (actief sinds begin 2007) inmiddels kapot zijn waardoor de stad Juba meestal zonder stroom zit?

Antwoord

De electriciteitscentrale bij Juba is niet gefinancierd met middelen uit het Multi-Donor Trust Fund (MDTF) voor Zuid-Sudan. Financiering via het infrastructuurprogramma van het MDTF is in het beginstadium wel overwogen. De regering van Zuid-Sudan heeft echter besloten om de electriciteitscentrale zelf te financieren en heeft hiervoor een ingenieursbureau in de arm genomen. Met de Wereldbank is destijds afgesproken dat het MDTF-infrastructuurprogramma zich zou concentreren op water, wegen en de renovatie van overheidsgebouwen, het ziekenhuis en het parlement in Juba. De Zuid-Sudanese overheid beziet momenteel zelf op welke wijze de capaciteit van de electriciteitscentrale kan worden uitgebreid en heeft daarbij tot op heden niet verzocht om additionele ondersteuning. Zonder een dergelijk verzoek zie ik dan ook geen aanleiding om op dit specifieke terrein iets te ondernemen.

Vraag 2
Heeft het zogenaamde, Joint Donor Team (JDT) dat ‘gehost’ wordt door Buitenlandse Zaken u op de hoogte gesteld van de problemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Het Joint Donor Team is bekend met de problemen van de electriciteitscentrale, maar er was echter geen directe aanleiding om mij daarover te informeren (zie antwoord op vraag 1).