Beantwoording vragen van het lid Gill'ard over het recht op veilige abortus

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Gill'ard over het recht op veilige abortus. Deze vragen werden ingezonden op 25 oktober 2007 met kenmerk 2070803310.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoord van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Gill’ard (PvdA) aan over het recht op veilige abortus.

Vraag 1

Is het waar dat u een speech onder de titel “Safe Abortion as an International Development Priority” zal houden bij de Marie Stopes International Global Conference on Safe Abortion op 24 oktober van dit jaar in Londen? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Betekent dit dat u veilige abortus als beleidsprioriteit aanmerkt?

Antwoord

Tot mijn beleidsprioriteiten behoren verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, evenals het bewerkstelligen van meer rechten en kansen voor vrouwen. Veilige abortusvoorzieningen maken deel uit van een breed pakket van voorzieningen voor seksuele en reproductieve gezondheid.

Vraag 3

Gaat u het breed gedragen additionele statement dat naast het Biannual rapport tijdens de 60ste World Health Assembly (WHA) door Nederland en enkele gelijkgestemde landen gepresenteerd werd uitdragen, of het eerder onderschreven en minder vergaande Maputo Plan of Action?

Antwoord

Het ‘Maputo Plan of Action’ is het actieplan van de Afrikaanse Unie op het gebied van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR), dat om implementatie op landenniveau vraagt en daarom door Nederland wordt gesteund. Het mondiale statement over gezondheid van moeders, dat door lobby van Nederland en de Noordse landen tot stand is gebracht op basis van een wereldwijde alliantie van landen tijdens de 60ste WHA, is een belangrijke stap voorwaarts in de versterking van SRGR en heeft een duidelijke signaalfunctie. Het betreft een statement en geen actieplan.

Vraag 4

Kent u het Manifest “Abortus toegankelijk voor iedereen”? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 5

Bent u bereid NGO's zoals de Rutgers Nissogroep, Youth Incentives, Amnesty international, International Planned Parenthood Federation of Marie Stopes International ook financieel te ondersteunen om het bereiken van de doelstellingen voor seksuele voorlichting, toegang tot voorbehoedsmiddelen en veilige en toegankelijke abortus wereldwijd te bewerkstelligen?

Antwoord

In het algemeen worden NGO’s gesteund die werken aan de brede agenda van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, inclusief seksuele voorlichting,verbetering van toegang tot voorbehoedmiddelen en veilige abortusvoorzieningen. Een aantal van de door u genoemde NGO’s wordt momenteel door mij financieel ondersteund.

Vraag 6

Bent u van mening dat er een internationaal fonds voor veilige abortus moet komen?

Antwoord

Een dergelijk fonds bestaat; het draagt de naam “Safe Abortion Action Fund”.

1) http://www.minbuza.nl/nl/actueel/agenda/koenders

2) http://www.rutgersnissogroep.nl/news_items/Abortus_toegankelijk_voor_iedereen