Beantwoording vragen van het lid Peters over de medewerking aan het Joegoslavië Tribunaal

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de medewerking aan het Joegoslavië Tribunaal. Deze vragen werden ingezonden op 13 september 2007 met kenmerk 2060725330.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Peters (Groenlinks) over de medewerking aan het Joegoslavi ë Tribunaal.

Vraag 1

Kent u het boek ‘Paix et Châtiment’ van Florence Hartmann, zoals beschreven in het artikel “Tweestrijd van tribunaal tussen vrede en bestraffing’? 1)

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat Karadzic of Mladic met medewerking dan wel medeweten van buitenlandse autoriteiten buiten het voormalig Joegoslavië heeft verbleven? Zo ja, om welke landen ging het en wanneer?

Vraag 3

Wat is uw oordeel over de in het boek geuite suggesties dat westerse landen en Rusland de arrestatie van Karadzic of Mladic zouden hebben verhinderd?

Vraag 5

Bent u bereid de in het boek ‘Paix et Châtiment’ genoemde landen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, zoals ook Servië op zijn verantwoordelijkheid wordt gewezen, om mee te werken aan de arrestatie van Karadzic of Mladic.

Vraag 7

Zijn u één of meer gevallen bekend waarin (andere) westerse landen op een of andere wijze geen volledige medewerking gaven aan het Joegoslavië Tribunaal? Zo ja, welk land was dit of welke landen waren dit en waaruit bestond de niet gegeven medewerking?

Antwoord

Moge verwijzen naar de beantwoording van de vragen 1, 2, 3 en 5 van de leden Cörüz, Ormel en Van Gennip (allen CDA) over het verhinderen van de arrestatie van Mladic en Karadzic, u aangeboden per brief met kenmerk DZO/WB – 222/2007.

Vraag 4

Voegt het boek van mevrouw Hartmann iets toe aan de onderzoeken naar de val van Srebrenica zoals beschreven in het rapport van het NIOD en het rapport van de Verenigde Naties?

Antwoord

Het boek van mevrouw Hartmann behandelt een andere thematiek.

Vraag 6

Klopt het dat de Amerikanen geweigerd hebben materiaal, waaronder onderschept telefonisch verkeer, af te staan aan het Joegoslavië Tribunaal? Zo ja, waaruit bestond dat materiaal precies?

Antwoord

Ik beschik niet over informatie ter zake.

1) de Volkskrant, 10 september 2007