Beantwoording vragen van het lid Peters over de mogelijke opvang van Palestijnse vluchtelingen uit Irak in Jemen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de mogelijke opvang van Palestijnse vluchtelingen uit Irak in Jemen. Deze vragen werden ingezonden op 27 november 2007 met kenmerk 2070805410.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Peters (Groenlinks) over de mogelijke opvang van Palestijnse vluchtelingen uit Irak in Jemen.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport “Iraq: human rights abuses against Palestinian Refugees”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Worden Palestijnse vluchtelingen in Irak nu als illegaal beschouwd aangezien (identiteits- en reis)documenten die onder het oude regime zijn afgegeven niet langer geldig zijn, terwijl de huidige regering geen nieuwe documenten aan hen afgeeft?

Antwoord

Palestijnen in Irak moeten over een verblijfskaart beschikken die iedere drie maanden dient te worden verlengd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn aanwijzingen dat in voorkomende gevallen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van verlenging, deze kaart wordt afgenomen. Deze Palestijnen bevinden zich op dat moment zonder legale verblijfstitel in Irak.

Vraag 3

Onderschrijft u de bevindingen van Amnesty International en eerder Human Rights Watch 2) dat de overgebleven Palestijnse vluchtelingengemeenschap in Irak het slachtoffer is van een gerichte geweldscampagne? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Er zijn sterke aanwijzingen, mede op basis van rapportages van internationale mensenrechtenorganisaties, dat Palestijnen in Irak slachtoffer worden van op hen gerichte bedreiging en aanvallen.

Vraag 4

Is het u bekend dat de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) de president van Jemen heeft verzocht om tijdelijke opvang aan te bieden aan deze groep vluchtelingen totdat een duurzamere oplossing is gevonden in de vorm van hervestiging in een derde land?

Vraag 5

Bent u bereid om de regering van Jemen te benaderen om dit verzoek te steunen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 6

Bent u tevens bereid om de regering van Jemen enige vorm van hulp aan te bieden die het de Jemenitische regering gemakkelijker zou maken om aan dit verzoek te voldoen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

UNHCR heeft in het verleden wel gesondeerd bij de Jemenitische autoriteiten naar de mogelijkheden voor opvang van Palestijnse vluchtelingen, echter zonder dat dit een positieve reactie opleverde. Het is momenteel geen oplossing die actief door UNHCR wordt nagestreefd. UNHCR heeft Nederland niet verzocht om de Jemenitische regering te benaderen en evenmin heeft Jemen Nederland of, voorzover bekend, andere Europese landen benaderd.

Voorts wil ik u informeren dat, op basis van een voordracht van UNHCR, de staatssecretaris van Justitie recentelijk heeft ingestemd met de hervestiging in Nederland van 29 Palestijnen uit Irak. De staatssecretaris had UNHCR eerder laten weten bereid te zijn tot hervestiging van 40 personen.

1) http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE140302007?open&of=ENG-2MD

2) http://hrw.org/reports/2006/iraq0706/