Beantwoording vragen van het lid Timmermans over de arrestatie van de Russisch-Turkmeense milieuactivist Zatoka

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over de arrestatie van de Russisch-Turkmeense milieuactivist Zatoka. Deze vragen werden ingezonden op 27 december 2006 met kenmerk 2060704870.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de arrestatie van de Russisch-Turkmeense milieuactivist Zatoka.

Vraag 1
Kent u de aan u gerichte brief van Milieukontakt International over de arrestatie door de Turkmeense autoriteiten van de Russisch-Turkmeense milieuactivist Andrej Zatoka, die ook actief is geweest in door Nederland medegefinancierde milieuprojecten? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat Andrej Zatoka inderdaad door de Turkmeense autoriteiten is gearresteerd? Zo ja, bent u bereid op de kortst mogelijke termijn informatie in te winnen bij de Turkmeense autoriteiten over de redenen voor de arrestatie, de aanklacht tegen de heer Zatoka en de verdere procesgang? Wilt u tevens proberen hiervoor steun te verwerven van EU-partners?

Antwoord
Ja. Volgens de Turkmeense autoriteiten werd Andrej Zatoka op 17 december 2006 gearresteerd. In reactie op een formeel verzoek van de Britse ambassade in Ashgabat, gaven de Turkmeense autoriteiten middels een nota van 16 januari jl. aan dat Andrej Zatoka gearresteerd werd op grond van het verstoren van de openbare orde op het vliegveld van Dashoguv. Bij de daaropvolgende huiszoeking zouden verschillende wapens en munitie gevonden zijn, waarna de heer Zatoka verboden wapenbezit ten laste is gelegd en op 5 januari jl. een strafzaak werd geopend. De Turkmeense autoriteiten gaven voorts aan dat zij Andrej Zatoka van meer strafbare feiten verdenken en daar een onderzoek naar zijn begonnen. Volgens de op dit moment bij mij bekende informatie wordt de heer Zatoka vervolgd op basis van artikelen 287, 301 en 302 van het Turkmeense Wetboek van Strafrecht. Nederland heeft naar aanleiding van de eerste berichtgeving over de arrestatie van Andrej Zatoka bij EU-partners aandacht gevraagd voor de zaak en aan EU-lidstaten met ambassades in Ashgabad verzocht de zaak te volgen.

Vraag 3
Bent u bereid, indien de antwoorden van de Turkmeense autoriteiten achterwege blijven of anderszins onbevredigend zijn, te vragen om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de heer Zatoka? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Bent u tevens bereid van de Turkmeense autoriteiten de verzekering te eisen dat de heer Zatoka bezoek mag ontvangen van familie en vrienden, vertegenwoordigd kan worden door een advocaat en verder wordt behandeld overeenkomstig internationale mensenrechtenverdragen en, in het bijzonder, dat hij niet wordt gemarteld of anderszins slecht wordt behandeld?

Antwoord
De EU-lidstaten volgen momenteel de ontwikkelingen in de zaak van de heer Zatoka op de voet en dringen bij de autoriteiten aan op een eerlijke en transparante procesgang. In de contacten met de Turkmeense autoriteiten wordt ook aangedrongen op het naleven van de internationale mensenrechtennormen en op een bezoekregeling voor de heer Zatoka. Daarnaast heeft de OVSE bij de Turkmeense autoriteiten geïnformeerd naar de situatie van Andrej Zatoka.

1) Brief van de directeur van Milieukontakt International d.d. 21 december 2006 aan de minister van Buitenlandse Zaken