Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over de status van de Southern Cameroons

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over de status van de Southern Cameroons. Deze vragen werden ingezonden op 29 december 2006 met kenmerk 2060705010.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de status van de Southern Cameroons.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Cameroon Forces Slay Ambazonian Students Again?” 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Met het oog op het herhaaldelijk gebruik van dodelijk geweld door de legereenheden van de Republiek om studentenprotesten in de regio Southern Cameroons neer te slaan, wat is u bekend over de mensenrechtenschendingen door de Republiek Kameroen in de Southern Cameroons?

Antwoord

Het is mij bekend dat gendarmerie en politie recentelijk met geweld hebben gereageerd op studentenprotesten op de campus van de Universiteit van Buea. In de regio is ook eerder sprake geweest van onderdrukking van een protestdemonstratie. Er zijn mij geen berichten bekend over stelselmatige schending van de mensenrechten in de Southern Cameroons.

Vraag 3
Wat is u bekend over de internationale status van de Southern Cameroons? Erkennen de Verenigde Naties de soevereiniteit van de Republiek Kameroen over de Southern Cameroons? Erkent Nederland de soevereiniteit van de Republiek Kameroen over de Southern Cameroons, of is er een voorbehoud ten aanzien van de soevereiniteit van de Republiek Kameroen gemaakt?

Antwoord

De Republiek Kameroen is een soevereine staat. Algemeen aanvaard is dat de Southern Cameroons tot het grondgebied van de Republiek Kameroen behoren.

Vraag 4
Op welke wijze zal de Nederlandse regering een bijdrage leveren aan het respect voor de mensen- en burgerrechten in de Southern Cameroons?

Antwoord

Zowel in de bilaterale contacten met de regering van de Republiek Kameroen als in het kader van de Europese Unie wordt aandacht besteed aan de mensenrechtensituatie op het gehele grondgebied van de Republiek Kameroen.

1) http://www.indymedia.org/fr/2006/12/876059.shtml,