Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over het samenwerkingsverband UCP

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het samenwerkingsverband UCP. Deze vragen werden ingezonden op 23 november 2007 met kenmerk 2070805370.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het samenwerkingsverband UCP.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de brief, die United Civilians for Peace (UCP) op 8 november 2007 aan de Kamer heeft gezonden 1) naar aanleiding van schriftelijke vragen van 1 november 2007? 2)

Vraag 2
Is het u daarbij opgevallen dat UCP onder addendum 2 vermeldt “dat kritiek op het Midden-Oosten dossier noodzakelijk is, aangezien de doelstellingen van de Nederlandse regering in onze ogen niet voldoende vertaald worden in geloofwaardig en effectief beleid. Dit ondermijnt de consistentie en coherentie van het Nederlandse Midden-Oosten beleid en heeft schadelijke gevolgen voor de mensenrechten- en ontwikkelingssituatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden”?

Antwoord

Ja, een identieke brief is naar mij gestuurd en ik ben derhalve bekend met de inhoud.

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze opmerking als een ondersteuning van het Nederlandse Midden-Oosten beleid moet worden gezien of ziet u deze als een ernstige vorm van kritiek op uw beleid?

Vraag 4
Bent u bereid UCP om opheldering over het in de bovengenoemde brief gestelde te vragen, mede in het licht van uw (in-) directe subsidierelatie?

Antwoord

Het is bekend dat UCP niet alle inzichten van de regering inzake het Midden-Oosten deelt, zoals ook gesteld in antwoorden op eerdere schriftelijke vragen over hetzelfde onderwerp (ref. Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 682). Het is daartoe ook niet verplicht vanwege de subsidierelatie. Ongeacht het bestaan van verschil van inzicht over het regeringsbeleid, voert het ministerie van Buitenlandse Zaken regelmatig overleg met UCP en diens deelnemende organisaties, waarbij hun en onze opvattingen uitgebreid aan de orde komen en in discussie worden gebracht.

1) BUZA070309

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 682