Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over uitspraken over moslims in een Braziliaanse krant

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over uitspraken over moslims in een Braziliaanse krant. Deze vragen werden ingezonden op 25 januari 2007 met kenmerk 2060706170.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen over uitspraken over moslims in een Braziliaanse krant.

Vraag 1
Heeft u tijdens uw bezoek aan Brazilië een interview gegeven aan een lokale krant in Brasilia?1 Zo ja, bent u correct geciteerd met de woorden “dat moslims geen aangeboren gen hebben voor tolerantie” of woorden van gelijke strekking?

Antwoord
Ja, ik heb een interview gegeven aan de Braziliaanse krant Correio Braziliense. Het citaat dat BNR Nieuwsradio heeft gebruikt is daaruit afkomstig. Mijn woorden zijn door Correio Braziliense echter onjuist weergegeven.

Vraag 2
Indien u niet correct bent geciteerd, kunt u de Kamer dan de oorspronkelijke tekst van het interview en een Nederlandse vertaling daarvan doen toekomen?

Antwoord
De Braziliaanse krant heeft mij foutief geciteerd. Ik heb gezegd dat een zeer kleine en radicale groep moslims -als het ware- intolerante genen in zich hebben. Dat ik dit figuurlijk bedoelde, maakte ik nadrukkelijk duidelijk door het bekende 'aanhalingstekens gebaar' te maken (beide handen op schouderhoogte, met twee vingers op en neer). Ik maakte deze opmerking in een veel bredere context, namelijk in antwoord op een vraag naar de integratieproblematiek in Nederland. Ik heb toen gezegd dat de overgrote meerderheid van de immigranten in Nederland, waaronder zich veel moslims bevinden, op vredelievende wijze zijn plek in de Nederlandse samenleving inneemt, maar dat er een zeer kleine, radicale groep is, die afwijzend tege nover belangrijke kernwaarden van onze samenleving staat.

Vraag 3
Is het niet de gewoonte om interviews met journalisten, waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken geen ervaring heeft, te autoriseren voordat deze worden gepubliceerd?

Antwoord
Het is een goed gebruik om langere, exclusieve interviews te autoriseren. Er was hier geen sprake van een uitgebreid en een exclusief interview. Het was een kort interview met twee journalisten dat ongeveer een kwartier duurde. Ik geef tijdens buitenlandse reizen vaak meerdere van dit soort interviews op diverse locaties. Autorisatie als voorwaarde voor dit soort interviews, is niet haalbaar en heeft hier ook niet plaatsgevonden.

1: BNR Nieuwsradio, vrijdag 19 januari 2007