Beantwoording vragen van het lid Van der Staaij over de positie van christenen in Birma

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Staaij over de positie van christenen in Birma. Deze vragen werden ingezonden op 2 maart 2007 met kenmerk 2060708550.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van der Staaij (SGP) over de positie van christenen in Birma.

Vraag 1
Kent u het recente rapport ‘Carrrying the Cross: The military regime’s campaign of restriction, discrimination and persecution against Christians in Burma’ van Christian Solidarity Worldwide1?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de analyse, conclusies en aanbevelingen van dit rapport? Deelt u de verontrusting over de bejegening van de christenen in Birma?

Antwoord
De Nederlandse regering deelt de analyse dat in Birma sprake is van een zorgwekkende beperking van de godsdienstvrijheid: diverse religieuze maar ook etnische gemeenschappen zijn doelwit van mensenrechtenschendingen. Zoals u bij eerdere gelegenheden is bericht, acht de Nederlandse regering de mensenrechtensituatie in Birma verontrustend. De Nederlandse regering heeft bij verschillende gelegenheden de schendingen van burgerlijke, economische en sociaal-culturele rechten in Birma veroordeeld.

Vraag 3
Bent u, afhankelijk van uw antwoord op vraag 2, bereid u in Europees verband in te zetten voor een speciale EU-demarche over de behandeling van christenen in Birma, teneinde te bevorderen dat hun situatie fundamenteel verbeterd wordt?

Antwoord
De Nederlandse regering acht de mensenrechtensituatie in Birma in velerlei opzicht zorgwekkend: de beperking van de godsdienstvrijheid is daarbij één van de aandachtspunten. Nederland zal in de EU en andere fora aandacht blijven vragen voor de schendingen van de mensenrechten in dat land in brede zin. Ik heb Birma tijdens de ministeriële bijeenkomst van de EU en de ASEAN-landen in Neurenberg op 14 maart aangesproken op de mensenrechtensituatie in dat land. De mensenrechtensituatie in Birma zal ook aan de orde komen tijdens de vierde zitting van de VN-Mensenrechtenraad die van 12 tot en met 30 maart in Genève wordt gehouden. De Nederlandse regering zal bij deze gelegenheid aandacht vragen voor verschillende onderwerpen, waaronder de vrijheid van godsdienst in Birma.

1: www.csw.org.uk