Beantwoording vragen van het lid Wilders over het bericht dat de minister Europese aanbestedingsregels heeft genegeerd

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over het bericht dat de minister Europese aanbestedingsregels heeft genegeerd. Deze vragen werden ingezonden op 31 juli 2007 met kenmerk 2060722250.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Wilders (PVV) over het bericht dat de minister Europese aanbestedingsregels heeft genegeerd.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht 'Minister Koenders negeert EU-regels'? 1

Antwoord

Ja, dit bericht is verschenen naar aanleiding van door mij beantwoorde vragen van het lid Ferrier (vraagnummer 2060720070 d.d. 5 juli 2007).

Vraag 2
Bent u zich bewust van het feit dat u met het niet openbaar aanbesteden van de manifestatie 'Het akkoord van Schokland' EU regels hebt geschonden?

Vraag 3
Is het waar dat een interne commissie bestaande uit fiscalisten en juristen u adviseerde de opdracht niet onderhands te verlenen? Zo ja, waarom hebt u dit advies genegeerd?

Vraag 4
Waarom hebt u de opdracht verstrekt aan het evenementenbureau BKB van uw partijgenoten Lennart Booij en Erik van Bruggen? Vreest u niet dat u zich schuldig hebt gemaakt aan onvervalste vriendjespolitiek? Zo neen, waarom niet? Zo ja, acht u uw geloofwaardigheid nu ook niet fors aangetast?

Antwoord

In de beantwoording van de vragen van het lid Ferrier d.d. 23 juli jl. is door mij al aangegeven dat de aanbesteding van de diverse activiteiten inderdaad niet via een openbare aanbesteding verlopen. Voor de redenen daarvoor en voor een nadere precisering, verwijs ik u naar het uitgebreide feitenrelaas in de antwoorden op de vragen van de leden Knops en Ferrier over de manifestatie “Het Akkoord van Schokland” (kenmerk 2060722340). Daarin wordt precies ingegaan op de werkwijze en de beoordeling van het selectiepanel.

Op 29 mei heeft de ambtelijke leiding van het ministerie mij uitdrukkelijk geadviseerd een positief besluit te nemen tot verlening van de opdracht aan BKB voor de organisatie van het publieksevenement op Schokland. Ondanks de uitslag van het selectiepanel werd aangegeven dat de opdracht verleend kon en moest worden omdat de in het plan vervatte ideeën niet overdraagbaar zouden zijn aan andere bureaus; BKB veel ervaring heeft met de organisatie van dergelijke evenementen; Buitenlandse Zaken met BKB in het verleden goede ervaringen heeft opgedaan; en de beschikbare tijd tot 30 juni, en de afsluiting van de consultatiefase door het kabinet, dusdanig kort was dat redelijkerwijs niet kon worden verwacht dat een openbare aanbesteding binnen deze termijn kon worden afgerond. Dit advies is door mij geaccordeerd en vervolgens is door het ministerie van Buitenlandse Zaken een contract gesloten met BKB.

Er moet nu vastgesteld worden dat de aanbestedingsregels door mij ten onrechte niet zijn gevolgd. Dat is onjuist. Als minister draag ik draag ik daar de verantwoordelijkheid voor. Om in het vervolg situaties als deze te voorkomen heb ik mede daarom de ambtelijke leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven er strikt op toe te zien dat alle procedures worden nageleefd. Tevens heb ik het advies van het selectiepanel van het ministerie overgenomen en zal ik bezien of het mogelijk is in de toekomst een Raamovereenkomst te sluiten voor dergelijke opdrachten.

In het feitenrelaas dat ik uiteen heb gezet in antwoorden op vragen van de leden Knops en Ferrier d.d. 31 juli 2007 kunt u zien dat mijn directe betrokkenheid strikt beperkt is tot drie momenten: ik ben aanwezig geweest bij een brainstormsessie op 23 april; ik heb op 29 mei het mij voorgelegde uitdrukkelijke ambtelijke advies tot opdrachtverlening geaccordeerd; en ik ben op 15 juni aanwezig geweest bij een gesprek tussen het projectteam en BKB om mij op de hoogte te stellen van de voortgang van de voorbereidingen voor de manifestatie. Niet ik, maar het ambtelijk projectteam heeft contact opgenomen met het bureau. Voor de organisatie van de eindmanifestatie van het kabinetsproject ‘De Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij’ vanwege de goede ervaringen die het ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen jaren heeft opgedaan met de BKB-groep, zoals in maart jl. met de viering van 50 jaar Europese verdragen in de Ridderzaal, en met het oog op de korte resterende tijd tot de gewenste datum van het evenement. Het projectteam en de ambtelijke leiding van het ministerie hebben ook de onderhandelingen over de prijs gevoerd en het contract getekend en uitgevoerd.

Van vriendjespolitiek was dan ook geen enkele sprake. Dat verwijt werp ik verre van mij.

Ik hecht er overigens aan te stellen dat het ingeschakelde bureau regelmatig werkzaamheden heeft verricht voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse andere ministeries in verschillende kabinetsperiodes. Zo heeft de BKB-groep ook onder de vorige drie kabinetten, waarin mijn partij niet vertegenwoordigd was, verschillende opdrachten uitgevoerd voor onder meer het ministerie van BZK (o.a. onderzoeken naar de rol van politieke partijen en de positie van het middenbestuur onder verantwoordelijkheid van toenmalig minister Remkes; de Get Out to Vote campagne voor allochtone vrouwen in samenwerking met het ministerie van Justitie/toenmalig minister Verdonk en de burgermeesterstour onder verantwoordelijkheid van toenmalig minister De Graaf); het ministerie van VWS (o.a. de campagne Sneller Beter onder verantwoordelijkheid van toenmalig minister Hoogervorst); het ministerie van Buitenlandse Zaken (presentatie van een boek over Europa onder verantwoordelijkheid van toenmalig staatssecretaris Nicolaï); het ministerie van Defensie (Nederlandse Veteranendag, onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van der Knaap); en het ministerie van VROM.

1: de Volkskrant, 30 juli 2007