Beantwoording vragen van het lid Wilders over mogelijke subsidiëring van de stichting Stop de Bezetting met overheidsgelden

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over mogelijke subsidiëring van de stichting Stop de Bezetting met overheidsgelden. Deze vragen werden ingezonden op 24 juli 2007 met kenmerk 2060721750.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Wilders (PVV) over mogelijke subsidi ëring van de stichting Stop de Bezetting met overheidsgelden.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht "Oxfam Novib subsidieert Stop de Bezetting"(*)?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Klopt het dat de stichting "Stop de Bezetting" geld ontvangt van Oxfam Novib, een door de overheid gesubsidieerde ontwikkelingsorganisatie?

Antwoord

Oxfam Novib heeft, samen met Cordaid en ICCO, in het kader van de herdenking van 40 jaar bezetting door Israël van de Palestijnse Gebieden uit eigen middelen activiteiten van een aantal organisaties gefinancierd. Eén van deze organisaties heeft in het kader van de herdenking een activiteit uitgevoerd waarbij stichting Stop de Bezetting betrokken was.

Sinds de inwerkingtreding van het Medefinancieringsstelsel (MFS) ontvangen Oxfam Novib, Cordaid en ICCO van overheidswege geen instellingssubsidie meer, maar een programmasubsidie. Onderhavige activiteiten vallen buiten het gefinancierde MFS-programma c.q. worden betaald uit eigen middelen.

Vraag 3
Deelt u mijn mening dat de oproep van stichting "Stop de Bezetting" aan de hoofdredactie van NRC Handelsblad om haar columnist Afshin Ellian te ontslaan een verwerpelijke aanval op de vrijheid van meningsuiting is? Zo ja, welke actie gaat u hiertegen ondernemen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Deze oproep komt geheel voor rekening van de stichting. Voor het overige is dit een zaak tussen de stichting “Stop de Bezetting” en de hoofdredactie van NRC Handelsblad.

Vraag 4
Deelt u mijn mening dat organisaties zoals stichting "Stop de Bezetting", die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, niet gesubsidieerd dienen te worden met overheidsgeld? Zo ja, bent u bereid hier direct een einde aan te maken door desnoods de overheidssubsidie aan Oxfam Novib te stoppen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ik zie (zie ook mijn antwoord op vraag 2) geen aanleiding om de programmasubsidie aan Oxfam Novib te beeïndigen.