Duikers van Defensie en civiele bedrijven gaan samen in zee

Op de Van Brederokazerne in Vught hebben Defensie en de Stichting Nationaal Duikcentrum (NDC) vandaag een verklaring getekend. Deze maakt nauwere samenwerking op het specialistisch vakgebied duiken mogelijk.

Duikers van de marine en landmacht zijn het meest bekend van hun bouw- en constructietaken en het opsporen van explosieven. Dit doen zij op land maar als het moet ook onder water. Deze bijzondere onderwaterexpertise wordt vaak op de civiele markt toegepast.

Het NDC, de belangenbehartiger van de Nederlandse duikindustrie, en Defensie hebben beiden behoefte aan goedgeschoolde duikers en vinden gekwalificeerde instroom heel belangrijk. Op basis van deze verklaring gaan Defensie, het NDC en de betrokken duikbedrijven nadere samenwerkingsovereenkomsten opstellen en uitwerken.

Zware opleiding

De beroepsduikers van Defensie volgen een zware en bijzondere opleiding en worden door de marine en landmacht voor speciale taken ingezet. Een van deze taken is bijvoorbeeld het werken onderwater aan schepen of vaste infrastructuur. Ook het verkennen van objecten vanuit het water en het opsporen van explosieven onderwater horen bij de speciale taken.

De duikers van de Duik- en Demonteergroep van de marine en van 101 Geniebataljon en 11 Genie Compagnie Luchtmobiel van de landmacht volgen niet alleen een speciale opleiding bij Defensie, maar lopen ook stages en doen actief aan kennisuitwisseling met de civiele arbeidsmarkt.

Wapendag

De ondertekening vond plaats tijdens de Wapendag van het wapen van de Genie. Op deze dag komen genisten en oud genisten van Defensie bij elkaar en worden zij bijgepraat en geïnformeerd over de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van de genie.