Kamerbrief inzake aanbevelingen CAT-comité

Op 7 en 8 mei j.l. vond in Genève de behandeling plaats van de vierde Koninkrijksrapportage onder het Verdrag tegen Foltering en andere Wrede, Onmenselijke of Onterende Behandeling of Bestraffing (CAT-verdrag).

De delegatie stond onder leiding van de mensenrechtenambassadeur. Naast vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maakten ook vertegenwoordigers van Aruba en de Nederlandse Antillen deel uit van de delegatie.

Het vierde rapport bestaat uit een Nederlands en een Arubaans deel en beschrijft de maatregelen die zijn genomen en de vorderingen die zijn gemaakt bij de implementatie van de in het CAT-verdrag erkende rechten gedurende de periode 1999-2002. Voorafgaand aan de mondelinge zitting in Genève had het Koninkrijk antwoorden op een zgn. List of Issues aangeleverd, met daarin de meeste recente ontwikkelingen. Daardoor stond niet zozeer het rapport, maar de beantwoording van de List of Issues centraal bij de behandeling.

De eerste bijeenkomst op maandag 7 mei bood de 10 experts van het CAT-comité de gelegenheid hun vragen te stellen. De leden van het comité prezen daarbij de kwaliteit van zowel het rapport als de antwoorden op de List of Issues.

De vragen van het comité, die overigens verder reikten dan de kernverplichtingen onder het verdrag en de naleving van deze verplichtingen door het Koninkrijk, waren over het algemeen gedetailleerd en handelden over uiteenlopende onderwerpen, zoals de training van soldaten en politiepersoneel, de eventuele invloed van terrorismebestrijding op de vrijwaring van marteling, de (resultaten van de) inwerkingtreding van de Wet Internationale Misdrijven, en de situatie in de Bon Futuro-gevangenis op de Antillen. Het comité had bijzondere belangstelling voor de Nederlandse (versnelde) asielprocedure onder de Vreemdelingenwet 2000 en de mogelijke risico’s die deze met zich mee brengt voor wat betreft het terugsturen van asielzoekers naar landen waar zij blootgesteld kunnen worden aan marteling. Daarnaast stelde het comité vragen over de plaats van het CAT-verdrag in de rechtsorde van het Koninkrijk en de verhouding tussen de afzonderlijke Koninkrijksdelen.

De tweede zittingsdag, op 8 mei, was voor het Koninkrijk de gelegenheid om antwoorden op alle gestelde vragen te presenteren. Daarbij is gepoogd bovenstaa nde (en andere) onderwerpen zoveel mogelijk inzichtelijk te maken.

Naar aanleiding van de behandeling van de Nederlandse CAT-rapportage heeft het comité een aantal conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan. Deze zogeheten Concluding Observations treft u als bijlage bij deze brief aan.

Het comité heeft het Koninkrijk verzocht op 30 juni 2011 een volgende CAT-rapportage in te dienen. Deze rapportage zal de ontwikkelingen van 2007 tot en met 2010 bestrijken. Over de periode 2003 tot voorjaar 2007 hoeft niet meer afzonderlijk te worden gerapporteerd, nu de implementatie van het CAT-verdrag in deze periode afdoende aan de orde is gekomen via de List of Issues en tijdens de behandeling in Genève op 7 en 8 mei jl.

In een volgende rapportage zal een reactie op de door het comité gedane aanbevelingen worden meegenomen. Deze rapportage zal aan de Kamer worden toegestuurd.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen