Kamerbrief inzake bezwarenprocedures MFS 2007-2010

Graag informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot het Mede-financieringsstelsel (MFS) 2007-2010, dat op 1 januari 2007 van start is gegaan. In deze brief ga ik ten eerste in op de bezwaar- en procedures naar aanleiding van de MFS subsidie-beschikkingen. Vervolgens geef ik de stand van zaken omtrent de toegewezen afbouwsubsidies aan organisaties die hiervoor in aanmerking kwamen. Ik sluit af met het vermelden van de kosten die verband hielden met de uitbesteding van het beoordelingsproces van het MFS.

Bezwaar- en beroepsprocedures

Zoals uw Kamer bij brief dd. 22 september (kenmerk DSI/MY-465/06) is gemeld, zijn van de 114 ingediende MFS-aanvragen 56 afgewezen, 14 gedeeltelijk gehonoreerd en 44 volledig gehonoreerd. Van deze 114 organisaties hebben er in totaal 40 bezwaar aangetekend tegen de beschikking die hen in de laatste week van september 2006 is toegezonden. Inmiddels zijn de bezwarenprocedures afgerond. Dit heeft geleid tot een aantal wijzigingen in de oorspronkelijke beschikkingen. De financiële consequenties hiervan zijn verwerkt in het bijgevoegde overzicht van MFS toekenningen.

Tijdens hoorzittingen gehouden door ambtelijke hoorcommissies, hebben alle in bezwaar gekomen organisaties de gelegenheid gehad hun bezwaren mondeling toe te lichten. In voorkomende gevallen is de Adviescommissie MFS om nadere toelichting op haar advies aan de minister gevraagd. De antwoorden op deze vragen zijn beschikbaar gesteld aan de bezwaarmakende organisaties.

In totaal hebben zes bezwaarprocedures geleid tot de toekenning van een hogere subsidie. Dit geldt voor Cordaid, Stichting Stro, ETC, Fair Trade en Health Action International. In één geval, Stichting Wetlands, werd een aanvankelijke afwijzing omgezet in een volledige toekenning. Het totale bedrag aan hogere toekenningen als gevolg van de bezwaarprocedures bedraagt € 15.871.404.

Alle bezwaarmakende organisaties kregen inmiddels een beschikking op bezwa ar. Organisaties die het niet eens zijn met deze beslissing, kunnen zich tot de bestuursrechter wenden. In de regel duurt het afhandelen van beroepsprocedures minimaal enkele maanden. Te zijner tijd zal ik uw Kamer op de hoogte stellen van de uitkomsten.

Afbouwsubsidies

Organisaties die in 2006 in het kader van de Thematische Medefinanciering (TMF) of het Medefinancieringsprogramma (MFP) instellingssubsidie kregen en een afwijzende MFS beschikking ontvingen, is de gelegenheid geboden een voorstel voor een zogeheten “afbouwsubsidie” in te dienen. Het betrof vijf organisaties, waarvan er aanvankelijk vier een voorstel indienden. Eén organisatie van die vier heeft haar voorstel ingetrokken. De overgebleven drie organisaties – Plan Nederland, NiZA en Share-Net - hebben inmiddels een beschikking inzake hun afbouwsubsidie ontvangen.

Plan Nederland mocht op basis van het voormalig MFP een afbouwsubsidie voor vier jaar aanvragen. Aan Plan Nederland is vervolgens een subsidie van ruim € 59 miljoen toegekend. NiZA mocht een aanvraag voor twee jaar indienen (TMF uit de ronde 2003) en Share-net voor een jaar (TMF uit de ronde 2004). NiZA ontving een beschikking ter hoogte van € 2.372.400, en Share-Net voor € 100.000. De afbouwsubsidies zijn gebaseerd op de lopende verplichtingen die organisaties voor 1 oktober 2006 zijn aangegaan. De afbouwsubsidies zijn in redelijkheid en billijkheid vastgesteld, waarbij rekening is gehouden met de specifieke omstandigheden en werkwijze van de betreffende organisaties.

Kosten uitbesteding

De kosten van de uitbesteding van het beoordelingsproces bedragen € 2,576 miljoen.

Ik ga er vanuit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders