Kamerbrief inzake correctie op vraag 13 van de eerste suppletoire begrotingswet 2007

Bij de beantwoording van de schriftelijke vragen over de eerste suppletoire begrotingswet 2007 (kenmerk FEZ-BZ/100/07) is in het antwoord op vraag 13 een onfortuinlijke fout geslopen ten aanzien van de toekomstige kennisoverdracht voor de productie van het pneumokokkenvaccin naar vaccinproducenten in ontwikkelingslanden. In het antwoord werd gesteld dat GSK deze kennis zou overdragen.

Alhoewel GSK betrokken is bij andere vormen van technologie overdracht naar ontwikkelingslanden geldt dat niet voor dit specifieke vaccin. Wel heeft een ander farmaceutisch bedrijf aangegeven voornemens te zijn om de betreffende technologische kennis over te dragen aan producenten in ontwikkelingslanden. De Advanced Market Commitment richt zich op een variant van het pneumokokkenvaccin die met name relevant is voor ontwikkelingslanden; deze zal naar verwachting rond 2010 op de markt komen. Verdere details over hoe de overdracht van technologie en kennis het best kan plaatsvinden kunnen dan ook pas na die tijd worden uitgewerkt.

Overigens beoogt de Advanced Market Commitment juist de productie van het pneumokokkenvaccin door vaccinproducenten in ontwikkelingslanden te stimuleren.

De verwachting is dat al binnen de looptijd van het AMC een gekwalificeerd pneumokokkenvaccin beschikbaar zal komen dat geproduceerd is in het Zuiden; en dat andere producenten op de middellange termijn zullen volgen.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders