Kamerbrief inzake de 62e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Op 18 september zal in New York de 62e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) worden geopend. De herfstzitting van de 62e AVVN duurt naar verwachting tot eind december van dit jaar.

Het is mij een genoegen ook dit jaar een aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer uit te nodigen als niet-ambtelijk lid zitting te nemen in de Nederlandse delegatie naar de AVVN. Voorts zullen wederom vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, de Nationale Vrouwenraad en een jongerenvertegenwoordiger worden uitgenodigd.

Hieronder treft u enige informatie aan over de deelname aan en aanmelding voor de AVVN. Net als voorgaande jaren zullen drie leden van de Tweede Kamer en één lid van Eerste Kamer in de gelegenheid worden gesteld om gedurende een periode van maximaal zes weken zitting nemen in de delegatie.

Volgens de bestaande afspraken met beide Kamers vergoedt mijn ministerie de kosten van maximaal vier businessclass retourtickets Amsterdam - New York, drie voor de Tweede Kamer en één voor de Eerste Kamer. Voor een periode van maximaal zes weken worden op kosten van mijn ministerie bovendien vier hotelkamers geboekt. Deelnemende Kamerleden krijgen voorts een dagtoelage.

Indien meer dan de beoogde drie leden van de Tweede Kamer en één lid van de Eerste Kamer zitting willen nemen in de Nederlandse delegatie naar de 62e AVVN, dan is aflossing in beginsel mogelijk. Hiervoor geldt dat:

  • Elk deelnemend Kamerlid één keer kan worden afgelost binnen de totale deelnametermijn van zes weken;
  • De meerkosten voor vliegreizen niet door mijn departement worden vergoed;
  • Kamerleden zelf verantwoordelijk zijn voor de onderlinge verdeling van de gereserveerde hotelaccommodatie. Eventuele meerkosten als gevolg van aflossing worden niet vergoed.

Het zal door mij zeer op prijs worden gesteld wanneer Kamerleden hun aanwezigheid zouden concentreren in de periode van maandag 8 oktober t/m vri jdag 16 november 2007. In de periode daarvóór is sprake van een grote werklast voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in New York, waardoor de mogelijkheid om een goed programma te verzorgen en voor adequate begeleiding te zorgen, zeer beperkt is. Ook de relevante onderdelen van de VN waarmee afspraken zullen worden gemaakt, zijn in die periode slechts in beperkte mate op het gewenste niveau beschikbaar.

Gezien het belang van een goede voorbereiding van het programma voor de Kamerleden die aan deze zitting zullen deelnemen, nodig ik u uit mij vóór 13 juli te berichten welke leden van uw Kamer deel zullen uitmaken van de AVVN-delegatie, en door welke leden zij eventueel zullen worden afgelost. Tevens zou ik het op prijs stellen om te worden geïnformeerd over de reisdata van de deelnemende lid en zijn/haar eventuele aflosser, met inachtneming van de hierboven aangegeven periode.

In een later stadium zullen de deelnemende Kamerleden rechtstreeks van aanvullende praktische en inhoudelijke informatie worden voorzien.

In een separate brief nodig ik tevens de Voorzitter van de Eerste Kamer uit één lid, eventueel af te lossen door één ander lid, af te vaardigen.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen