Kamerbrief inzake kennisgeving onderzoek bijdrage EU-missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek

Op 25 september 2007 is de VN-Veiligheidsraadresolutie 1778 aangenomen die de basis vormt voor een multinationale aanwezigheid in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bestaande uit een VN-missie (MINURCAT) en een EU-operatie (EUFOR Tchad/RCA). De resolutie vloeit voort uit VN-Veiligheidsraadresolutie 1706 van 31 augustus 2006 die een regionale aanpak van het conflict in Darfur bepleit.

Op 15 oktober 2007 heeft de Europese Raad het gemeenschappelijke optreden met betrekking tot EUFOR Tchad/RCA goedgekeurd. Deze EU-operatie beoogt in het oosten van Tsjaad en het noordoosten van de CAR bij te dragen aan de bescherming van burgers in onveiligheid, in het bijzonder vluchtelingen en ontheemden, en van humanitaire organisaties en VN-personeel, inclusief het personeel van MINURCAT. Dit moet een vrijwillige, veilige en duurzame terugkeer van vluchtelingen en ontheemden mogelijk maken.

Gelet op artikel 100 van de Grondwet en in overeenstemming met het Toetsingskader 2001, melden wij u dat de regering thans de mogelijkheid en wenselijkheid onderzoekt van een beperkte bijdrage aan de EU-operatie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Zodra het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zullen wij u nader informeren.

De minister van Buitenlandse Zaken,

drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Defensie,

E. van Middelkoop

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

drs. A. G. Koenders