Kamerbrief inzake mvv-vrijstelling Zuid-Korea

Hierbij informeer ik u, mede namens de staatssecretaris van Justitie, over het besluit de onderdanen van Zuid-Korea vrij te stellen van het vereiste te beschikken over een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) bij het aanvragen van een verblijfsvergunning hier te lande. De Zuid-Koreaanse overheid heeft herhaaldelijk verzocht om deze vrijstelling, om daarmee recht te doen aan de goede bilaterale en (met name) economische betrekkingen met Nederland. Voor kort verblijf (<3 maanden) geldt reeds lange tijd visumvrijstelling voor Zuid-Koreanen voor het gehele Schengen-gebied, terwijl Duitsland enkele jaren geleden de mvv-plicht voor Zuid-Koreanen afschafte. Het aanvragen van een mvv voor verblijf van langer dan 3 maanden in Nederland wordt met name door het bedrijfsleven gezien als een administratief obstakel. Voor Japan geldt reeds vele jaren een vrijstelling van de mvv-plicht.

In samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Justitie, alsook met de Immigratie- en Naturalisatiedienst is een aantal elementen in ogenschouw genomen om vast te stellen of Zuid-Korea in aanmerking komt voor een dergelijke vrijstelling.

Men name de navolgende elementen worden bij de overweging een mvv-vrijstelling te kunnen verlenen bezien:

  1. het Nederlandse economische belang;
  2. de buitenlandse betrekkingen;
  3. de nationale veiligheid;
  4. openbare orde (gevaar voor illegale immigratie).

Daarnaast zijn de navolgende aspecten van groot belang bij het nemen van een besluit tot opheffing van de mvv-plicht:

  • het land heeft een officieel verzoek ingediend voor mvv-vrijstelling;
  • het land staat op de Schengenlijst voor visumvrijstelling;
  • het land is lid van de OESO;
  • de bilaterale handel tussen Nederland en het vragende land is intensief;
  • er is sprake van wezenlijke investeringen over en weer;
  • het land is politiek en economisch stabiel;
  • de hoogte van het per capita inkomen en de verdeling van de welvaart;
  • weinig of geen risico van (toename van) illegale migratie.

Alle bovengenoemde punten kunnen met betrekking tot Zuid-Korea positief worden beantwoord.

Zuid-Korea is voor Nederland de derde exportmarkt in Azië. Binnen de EU is Nederland voor Zuid-Korea de vierde exportmarkt. Qua investeringen over en weer is Zuid-Korea de derde grootste investeerder uit Azië in Nederland en Nederland is de grootste Europese investeerder in Zuid-Korea. Ik teken daarbij aan dat de Zuid-Koreaanse economie qua grootte de elfde in de wereld is.

Zuid-Korea is politiek en economisch stabiel. Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt USD 22.600,- (Nederland USD 30.500,-), de welvaartsverdeling is vergelijkbaar met die in Nederland.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen van illegale migratie vanuit Zuid-Korea. Gezien het geringe verschil in BNP met Nederland en de evenwichtige welvaartsverdeling in Zuid-Korea, wordt als gevolg van de vrijstelling van het mvv-vereiste (naast de reeds langer bestaande visumvrijstelling voor kort verblijf) geen toename van illegale migratie verwacht. Er zijn evenmin problemen met de enkele Zuid-Koreanen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. Zij kunnen zonder problemen terug naar het land van herkomst.

Op grond van het bovenstaande heb ik, in overeenstemming met de staatssecretaris van Justitie, besloten de mvv-plicht voor vreemdelingen met de Zuid-Koreaanse nationaliteit op te heffen. Dit besluit zal binnenkort worden gepubliceerd in de Staatscourant en twee dagen na die publicatie van kracht worden.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen